Çadırcı Hamamı Vatandaşların Hizmetine Açılacak

Şeyh Ahmed bin Mahmud tarafından 1548 yılında yaptırılan eski Erzincan’ da ayakta kalan en sağlam klasik Osmanlı yapılarından biri olan Çadırcı Hamamında yapılan restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Yerinde incelemelerde bulunan Vali Ali Arslantaş, hamamın yerinde yöresel ürünlerin sergileneceğini söyledi.

Çadırcı Hamamı Vatandaşların Hizmetine Açılacak
Erzincan’da günümüze kadar ayakta kalmış eserlerden birisi olan tarihi Çadırcı Hamamı’nda başlatılan restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Çadırcı Hamamı’nda yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Vali Ali Arslantaş, çalışmaların tam anlamıyla bitmesi durumunda çevre yolu ile hamam arasında bağlantı yolu kurularak Erzincan’ın yöresel ürünlerinin sergilendiği, vatandaşların mola verip dinlenebileceği bir yer olacağını söyledi.

Çadırcı Hamamı’nda yapılan incelemenin ardından son durum hakkında bilgi veren Vali Arslantaş, “Tarihi Kent Bölgelerinin Canlandırılması Ve Tanıtımı Projesi kapsamında, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi DAP’tan geçirilen proje ile buranın aslına uygun şekilde yapıldığını söyledi.

Çadırcı Hamamının ardından hemen yanında bulunan tarihi İzzet Paşa Camii’nin restorasyonu için çalışma başlatılacağını belirten Vali Ali Arslantaş; “Çadırcı Hamamı günümüze ulaşan kitabelerde yapım yılı olarak 1548 yılını göstermektedir. Bu yapılan çalışmalarda görüldü ki üçüncü kez restorasyon görüyor. Buranın ne amaçla kullanılması için yoğun bir istişare çalışmalarının ardından çevre yolunun kenarından hamama gelinebilecek bir yol açılacak. Bunun imar çalışmaları da tamamlandı. Erzincan’ın ürünlerinin sergilendiği, şoförlerin dinlenebileceği otantik, butik bir mekan olarak birkaç ay içerisinde vatandaşların hizmetine sunmayı planlıyoruz” dedi.

ÇADIRCI HAMAMININ TARİHİ GEÇMİŞİ VE ÖZELLİKLERİ

1548 yılında Şeyh Ahmed bin Mahmud tarafından yaptırılan Çadırcı Hamamı, Erzincan’ da ayakta kalan en sağlam klasik Osmanlı yapılarından biri olma özelliğinde. Dört eyvanlı ve köşe hücreli bu yapıya doğu tarafında bulunan iki farklı kapıdan girilmektedir. Soyunma, soğukluk ve sıcaklık bölümlerinden oluşan hamamın bu bölümleri pandantifli kubbelerle örtülüdür. Çadırcı Hamamı’nı rölöve, restorasyon ve restitasyon işlemlerinin gerçekleştirilmesi ile birlikte Erzincan’da Turizm’e önemli bir eser kazandırılması hedefleniyor. Mülkiyeti Erzincan Valiliğine ait olan Çadırcı Hamamı en kısa zamanda vatandaşların ziyaretine açılması planlanıyor.
Kaynak: İHA