Bosna Hersek Tarımı Genç Girişimcilere Emanet

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Bosna Hersek'teki Saraybosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sebzecilik Bölümüne aşılı fide üretim ünitesi kuruldu.



TİKA'dan yapılan açıklamaya göre, Bosna Hersek’te yürütülen "Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı" çerçevesinde, "Balkanlarda Aşılı Fide Üretilmesi ve Yaygınlaştırılması Adına Fide Üretim Teknolojilerinin Desteklenmesi Projesi" kapsamında, Saraybosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sebzecilik Bölümüne aşılı fide üretim ünitesi kuruldu.

Açıklamada, Bosna Hersek tarımını, Türk genç girişimcilerin yeni teknolojisi ile tanıştıran proje kapsamında kurulan sistem sayesinde, tohum ekim robotu ile 6 saniyede 600 tohum atılarak zaman ve iş gücünden tasarruf elde edildiği bildirildi.

Projenin, Türkiye'deki genç girişimcilerin ürettikleri yeni teknolojilerin uluslararası platformda tanıtılması noktasında büyük önem taşıdığı aktarılan açıklamada, söz konusu proje sayesinde tarımsal kayıpların da azaldığı belirtildi.

Geleneksel yöntemler yerine daha ekonomik, verimli ve modern tarım tekniklerine geçiş sağlayan proje, zahmetli bir iş gibi görünen çiftçiliği cazip bir iş kolu haline getirerek, köyden kente göçün engellenmesi ve kırsalda istihdam sağlanması noktasında da önemli rol oynuyor.

Üreticilerin, pazarda rekabet gücü yüksek ürünler yetiştirebilmesi amacıyla aşılı fide üretimi sağlanması ve yaygınlaştırılması için gerekli olan makine ve teçhizatı içeren ünitenin kurulumunu içeren proje, yenilikçi üretim yöntemleri ile tarımsal üretimi artırmayı hedefliyor.

Proje sayesinde, Balkanlar'da fideciliğin yaygınlaştırılması, kırsal kesimin kalkınması, kaliteli, yüksek verimli ürün ile uluslararası pazarda rekabet gücü yüksek ürünler elde edilmesi amaçlanıyor.

Saraybosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yapılan açıklamada da söz konusu projenin ilk meyvelerini verdiği belirtilirken, TİKA desteği ile kurulan ünite sayesinde fakülteye yılbaşına kadar teslim edilmek üzere 70 bin fide siparişi verildiği ifade edildi.

Kaynak: AA