Büyükelçi Başçeri, KKTC Meclis Başkanı Töre İle Görüştü

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, KKTC Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre ile görüştü.

Büyükelçi Başçeri, KKTC Meclis Başkanı Töre İle Görüştü
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, KKTC Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre ile bir araya geldi. Töre görüşmede yaptığı konuşmada, Anavatan Türkiye olmadan adada milli davayı ileri götürmenin mümkün olmadığını, KKTC devletinin Türkiye ile derin ilişkisi olması halinde yoluna devam edebileceğini çünkü ana eksenin Türkiye ve Türk milleti olduğunu söyledi.

Türkiye’nin KKTC’nin sadece güvenliğini değil pek çok hizmetler ve altyapı yatırımları için de yardımcı olduğunu ifade eden Töre, bundan dolayı Kıbrıs Türkünün müteşekkir olduğunu söyledi.



Kıbrıs Rum kesiminin adanın açıklarındaki denizlerde hakimiyet kurmaya çalıştığını, çözüme yönelik çalışmaları işlevsel olmadığı gerekçesiyle reddettiğini kaydeden Töre, Türkiye’nin caydırıcılığı ile Kıbrıs Türk halkının menfaatlerini koruyabileceğine, KKTC’nin yoluna devam edeceğine çünkü “Kıbrıslı Rumların hiçbir zaman Kıbrıslı Türklerle siyasi eşitliğe dayalı bir anlaşmaya yanaşmayacağına” inandığını belirtti.

Töre, 1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyetinin bozulmasının da, daha sonra ortaya konan çözüm anlaşmalarının da hayat bulmamasının nedeninin, işlevsel olmadığı gerekçesini öne sürenin Kıbrıs Rum tarafı olduğunu belirten Töre, Girit adası, 12 Adalar, Batı Trakya gibi burayı da Helenist egemenliğine çevirmeyi istediklerini kaydetti.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Murat Başçeri de 27 yıllık meslek hayatının 11 yılının Kıbrıs üzerinde düşünerek geçtiğini, her ne kadar da büyükelçi olarak ülkede bulunsa da aynı zamanda bir Kıbrıs Türkünün bir dostu olarak, Kıbrıslı Türklerin çektiği tasaları çekmiş biri olarak burada olduğunu söyledi Başçeri, Kıbrıs türkünün refah ve huzurunu arttıracak çalışmaları hayata geçirmek ve KKTC Hükümeti ile Cumhuriyet Meclisine yardımda bulunmanın boyun borcu olduğunu söyledi.



Ziyaretin anısına Töre, Başçeri’ye Kuran-ı Kerim ile Türkiye ve KKTC Bayrakları hediye etti.
Kaynak: İHA