Büyükşehir'den Göçmen Kadınlara Girişimcilik Eğitimi

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin 225 bin Suriyeleri sığınmacının yaşadığı Adana’da göçmen kadınlara girişimcilik eğitimi vererek işgücü piyasasına katılımlarını sağlamak amacıyla hazırladığı “Sen De Varsın” isimli proje onaylandı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün talimatları doğrultusunda çalışma yürüten Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Göç ve Göçmen İşleri Şube Müdürlüğü bürokratları, Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) ile işbirliği yaparak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Kalkınmaya Duyarlı Göç Politikalarının Geliştirilmesi Programı (SIDEM) kapsamında “Sen De Varsın “ (Kadınca Üretim) projesini hazırladı. Girişimcilik eğitimi vererek göçmen ve yerel halktan kadınlar arasında sosyal etkileşim, iletişim ve işbirliklerini güçlendirmek ve farkındalıklarını artırmayı amaçlayan proje bakanlık tarafından onaylandı.

Projeye göre, Adana ve İçel’den 15’i göçmen, 5’i yerli kadın olmak üzere toplam 20 kadına girişimcilik eğitimi verileceği duyuruldu. Kursiyer adaylardan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kadınlar için o bölgede en az 5 yıl ikamet etmiş olması, ailesinde işinden başka çalışan olmaması, adli ve idari suça karışmamış olması, en az lise mezunu olması, ailesine ait herhangi bir işyeri olmaması gibi kriterler getirildi.

Göçmen kadınlar için ise vatandaş hemcinslerinde aranan şartların yanı sıra A1 düzeyinde Türkçe bilmesi ve belgelemesi, bir yıl içinde en fazla üç ayrı ücretli kursa katılmış olma şartları getirildi.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamaya koyacağı “Sen De Varsın” projesinin ortakları arasında Çukurova Kalkınma Ajansı, İş-Kur Adana İl Müdürlüğü, İl Göç İdaresi Adana ve İçel müdürlükleri, Adana Barosu ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin yer aldığı belirtildi.
Kaynak: İHA