BM'den Asya Pasifik'te Yetersiz Beslenme Uyarısı

BM raporunda, Asya ve Pasifik'te ekonomik gelişmelere rağmen hala 486 milyon kişinin yetersiz beslendiği bildirildi.

Birleşmiş Milletler (BM), Asya Pasifik bölgesinde, ekonomik gelişmelere rağmen açlık ve yetersiz beslenme ile mücadelenin etkisini kaybettiği ve yaklaşık yarım milyar kişinin bu durumdan muzdarip olduğu uyarısında bulundu.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile diğer üç BM kuruluşu tarafından hazırlanan raporda, Asya Pasifik bölgesinde gıda güvenliği ve temel yaşam koşullarının iyileştirilmesinde ilerleme hızının azaldığı ve 486 milyon kişinin yetersiz beslendiği bildirildi.

FAO'nun bölge genel müdürü Kundhavi Kadiresan, "Üzücü olan gerçek şu ki, bölgedeki kabul edilemeyecek kadar çok sayıda çocuk, on yıllardır yaşanan ekonomik büyümeye rağmen, yetersiz beslenmenin çoklu yüküyle yüzleşmeye devam ediyor." dedi.

Yoksulluk, gıda maddeleri ile sağlık hizmetlerine yetersiz erişim, sağlıklı beslenme ve su güvenliği konusunda eksik bilgi ve uygulamanın çocuklarda kötü beslenmenin başlıca nedenlerinden olduğuna vurgu yapılan raporda, 2017'de kötü beslenmenin bölge genelinde 5 yaşından küçük 79 milyon çocuğun büyüyüp gelişmesine engel olduğu aktardı.

Bölgedeki yanlış beslenen kişi sayısının, özellikle Doğu ve Güneydoğu Asya'da son birkaç yılda neredeyse hiçbir iyileşme olmaksızın yükselmeye başladığı kaydedildi.

Raporda, yağlı, nişastalı, şekerli gibi sağlıksız kabul edilen, ucuz sokak gıdaları tüketen aşırı kilolu çocukların da genellikle yetersiz beslendiği vurgulandı.

Özellikle çocuklarda hastalıkların önlenmesi için yeterli temiz içme suyu ve sağlık hizmetlerinin sağlanmasının önemine değinilen raporda, bölgedeki kentlerde yetersiz beslenme ve obezitenin hızla arttığına dikkat çekildi.

Kaynak: AA