Trump'tan Gülen açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Trump, "Gülen'in iade konusunu şu an ele almıyoruz, Türkiye için ne yapabileceğimize her zaman bakıyoruz" dedi.

Trump'tan Gülen açıklaması
Trump'tan Gülen açıklaması
ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Trump, "Gülen'in iadesi şu anda gündemimizde yok. Türkiye için ne yapabileceğimize her zaman bakıyoruz" ifadelerini kullandı.

FBI ve CIA'e talimat vermişti
ABD Başkanı Trump, FBI, ABD Adalet Bakanlığı ve ABD İçişleri Bakanlığı’na Fethullah Gülen’in iadesini sağlayacak yasal yollar bulmaları için talimat verdi.Trump, Gülen’in iadesi meselesini Kaşıkçı cinayeti sonrasında gündeme getirdi.

"Gülen'in kendi isteğiyle gitmesi lazım"
Carol E. Lee, Julia Ainsley ve Courtney Kube imzalı haberde Trump yönetimi ve Türk yetkililer, Gülen'in iade edilmemesi durumunda Güney Afrika'ya gönderilmesi konusunda da müzakerelerde bulunulduğu ve olursa Gülen'in kendi isteği ile gitmesi gerekeceği yer aldı.

Gülen'in ABD'deki yasal statüsünü öğrenmek istediği belirtildi, ismi açıklanmayan 2 kaynağa dayandırılarak "Gülen'in ABD'de kalıcı oturma izni sağlayan Yeşil Kart (Green Card) sahibi olduğu"ifade edildi.

Haberde Gülen'in iadesi İstanbul'da öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayının sonrasında gündeme geldiği ve Türkiye'nin Suudi Arabistan üzerindeki baskısının azaltılması amaçlandığını belirtildi.

Görüşme Pompeo'nun Türkiye ziyareti sonrası yapıldı
Ayrıca haberde Türk yetkililerin iki konu arasında bağlantı olmadığını vurguladığı yazıldı. Konunun ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Türkiye ziyareti sonrası görüşülmeye başlandı.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra kaybolmasıyla ilgili görüşmeler yapmak üzere dün Riyad'a gitmiş ardından Türkiye'ye gelmişti. Pompeo, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşmüştü.

Amerikalı 2 yetkili ile konuyla ilgili bilgi sahibi 2 isme dayandırılan bu iddiaya göre, ABD Adalet Bakanlığı, Trump'a Gülen’in iadesi için gerekli yasal gerekçenin olmadığı ve elde yeni delil bulunmadığını söyledi. Trump yönetimi bunun üzerine başka yasal çözüm yolu önerileri istedi. FBI ve diğerleri Gülen’in hiçbir ABD yasasını ihlal etmediğini vurguladı.

Cemal Kaşıkçı görüşmesi
ABD Başkanı Donald Trump , Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili olarak Pompeo ile görüşeceğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, Kaşıkçı konusunda Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve CIA ile bir görüşme yapacağını söyledi.

Washington Post, CIA'in cinayetin emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın verdiği yönünde bir rapor hazırladığını öne sürmüştü.