Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Çatışma

Beni bölgesinde Ugandalı ayrılıkçı grup Demokratik İttifak Güçleri ile ordu birlikleri arasında çatışma çıktı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) doğusundaki Beni bölgesinde Ugandalı ayrılıkçı grup Demokratik İttifak Güçleri (ADF-Nalu) ile ordu birlikleri arasında çatışma çıktığı bildirildi.

Yerel basındaki haberlere göre, bölgenin Beni kentindeki 300 bin nüfuslu Mayangose Mahallesi'nde ADF-Nalu ile ordu birlikleri arasında dün akşam çatışma çıktı.

Beni ordu sözcüsü Mak Hazukay yaptığı açıklamada, "Çatışmalar, ADF-Nalu'ya karşı operasyon yürüttüğümüz Mayangose'de yaşanıyor. Çatışmalar devam ediyor." dedi.

Ayrıca Hazukay, Mayangose Mahallesi'ne giriş çıkışların yasaklandığını bildirdi.

ADF-Nalu'nun dün akşam saatlerinde Beni kentinden yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Mambanike'de düzenlediği saldırıda 5 sivil hayatını kaybetmişti. Bölgedeki 8 ev ateşe verilmişti.

Birleşmiş Milletler (BM), Beni bölgesinde geçen çarşamba ADF-Nalu ile çıkan çatışmalarda BM Barış Gücüne mensup 8 Malavi ve Tanzanya askeri ile 10 KDC askerinin hayatını kaybettiğini, 10 askerin yaralandığını, bir askerin de kaybolduğunu açıklamıştı.

Yetkililer, Ugandalı ayrılıkçıların, KDC ordusunun kısa süre önce, ADF-Nalu'nun, ülkenin doğusunda Mwalika bölgesindeki en önemli üslerinden birini ele geçirmesine misilleme olarak saldırıyı yaptığını savunmuştu.

İnsani yardım kuruluşlarının verilerine göre, ADF-Nalu, 2014'ten bu yana binden fazla kişinin ölümüne sebep oldu.
Kaynak: AA