İlber Ortaylı Açıklaması 'Türkiye Ve Rusya Arasında Barış Olduğu Takdirde Kalkınma Oluyor'

Rusya’nın başkenti Moskova’da bir panelde konuşan ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Türkiye ve Rusya arasında barış olduğu takdirde kalkınma oluyor” dedi.

İlber Ortaylı Açıklaması 'Türkiye Ve Rusya Arasında Barış Olduğu Takdirde Kalkınma Oluyor'
Moskova’daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen, Türkiye’nin Moskova büyükelçiliği ve Türk Hava Yolları (THY) tarafından desteklenen “Tarihi-Kültürel Bağlamda Türkiye ve Rusya” konulu panel Yunus Emre Enstitüsü binasında gerçekleşti. Panele Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Dmitri Vasilyev konuşmacı olarak katıldı.

Panelde konuşan Rusya Bilimler Akademisi Doğu Araştırmaları Enstitüsü Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dmitriy Vasilyev de Rusya’nın tarih boyunca en yetenekli diplomatlarını Türkiye’de görevlendirdiğini söyledi.

Vasilyev, "Rusya ve Türkiye arasında ilişkiler ne zaman iyiye gitse bu Avrupalı ülkeleri rahatsız etti. Batılı ajanlar vasıtasıyla hem Rusya’da hem Osmanlı’da siyasi ve sosyal düzeyde ilişkileri bozmak için mutlaka kışkırtıcı adımlar atıldı. Ancak hem Rusya hem de Türkiye, birbirlerine son derece yakın kültürleriyle bu zorlukları aşmayı başarmışlardır” dedi.



Türkiye ile Sovyetler arasında savaş olmadı”

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri değerlendiren Prof. Dr. İlber Ortaylı ise konuşmasında, “1. Dünya Savaşı’ndan çıkmamıza rağmen o dönemde sağlık, eğitim ve demir yolu gibi konularda çok önemli mesafe katettik. Araya 2. Dünya Savaşı girmese, daha çabuk kalkınabilecektik. Rusya ve Türkiye arasında barış olduğu takdirde kalkınma oluyor. Eğer iki ülke arasında barış olmazsa o zaman hayat duruyor. Son dönemde Kırım’ın işgali gibi sorunlar yaşadık. Ancak dışişlerimiz burada çok doğru bir politika takip etti. Bu doğru politikanın iyi izlenmesi ve bilinmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA