Malezya'daki Yolsuzluk Soruşturması

İsviçreli iş adamı Xavier Justo, eski Malezya Başbakanı Necip Rezak'ın adının karıştığı yolsuzluk soruşturmasına ilişkin açıklamalarda bulundu Justo, önceki hükümet döneminde, yolsuzluk iddialarıyla ilgili kendisine baskı yapıldığını iddia etti.

Malezya'nın eski Başbakanı Necip Rezak'ın kamuya ait "1Malaysia Development Berhad" (1MDB) şirketinin yatırım fonundaki varlıkları zimmetine geçirdiği iddialarına ilişkin belgeleri sızdırmasıyla tanınan İsviçreli iş adamı Xavier Andre Justo, önceki hükümet zamanında hapisteyken Malezya polisinin kendisine baskı yaptığını iddia ederek "3 polis geldi ve mahkemede Necip'in iyi bir başbakan olduğunu söylemem gerektiği şeklinde beni uyardı." iddiasında bulundu.

Başkent Kuala Lumpur'da düzenlenen "Finansal Suç ve Terör Finansmanı Konferansı" için Malezya'ya gelen Justo, eskiden yöneticisi olduğu PetroSaudi şirketinin 1MDB ile eski Başbakan Necip Rezak döneminde kurulan iş ortaklığının, kamu fonundan para çalmak üzere inşa edildiğini ileri sürdü.

"PetroSaudi şirketinin eski çalışanına şantaj yapmak" suçlamasıyla 2015'te Tayland'da tutuklandığı sırada Malezya polisinin kendisini ziyaret ederek baskı yaptığını iddia eden Justo, "Malezyalı 3 polis geldi ve mahkemede şirket verilerini çaldığıma yönelik itirafta bulmam yönünde beni zorladı. PetroSaudi ve 1MDB'nin ticaretinin yasal olduğunu ve Necip'in iyi bir başbakan olduğunu söylemem gerektiği şeklinde beni uyardı.” dedi.

- "Jho Low ölü bulunursa şaşırmam"

1MDB soruşturmasına dair de açıklamalarda bulunan Justo, soruşturma kapsamında aranan firari iş adamı Low Taek Jho’nun hayatının tehlikede olabileceğini belirtti.

Justo, Low'un, 1MDB’nin ilişkili olduğu bütün şirketlerle ilgili çok şey bildiğini vurgulayarak "Eğer Jho Low'dan haber alınamaz ve bir yerde ölü bulunursa hiç şaşırmam." diye konuştu.

Low'un nerede olduğunu bilmediğini ifade eden Justo, "Tayland'ın, onun için saklanma yerlerinden biri olabileceğini biliyorum. Çok fazla seçeneği yok." dedi.

İsviçreli iş adamı Xavier Andre Justo, 2015'te PetroSaudi şirketinden eski çalışanına ait çok sayıda belgeyi İngiliz gazeteci Clare Rewcastle Brown'a sızdırmış, kısa bir süre sonra şirketin Malezya Kalkınma Fonu ile para aklama işine giriştiği ortaya çıkmıştı.

Justo, belgeleri sızdırdıktan 6 ay sonra iş için gittiği Tayland'da, "PetroSaudi şirketinin eski çalışanına şantaj yapmak" suçundan tutuklanmış, Aralık 2016’da serbest bırakılmıştı.

Malezya Kalkınma Fonu, 1MDB soruşturmasında yer alan belgelere göre, eski Başbakan Necip Rezak'ın fona bağlı aracı kurum, banka ve kuruluşlar aracılığıyla kişisel banka hesaplarına 681 milyon dolar transfer ettiği öne sürülmüştü.
Kaynak: AA