93 Harbi'nin Bilinmeyenleri Bayrampaşa'daki Sempozyumda Anlatıldı

Osmanlı Devleti açısından hayati önem taşıyan 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı, öncesi, sonrası ve bilinmeyenleriyle birlikte Bayrampaşa’da düzenlenen sempozyumda masaya yatırıldı.

93 Harbi'nin Bilinmeyenleri Bayrampaşa'daki Sempozyumda Anlatıldı
Bayrampaşa Belediyesi, İstanbul Üniversitesi ve Türk Ocakları’nın ortaklaşa düzenlediği, Osmanlı Devleti açısından hayati önem taşıyan 93 Harbi (1877-1878 Osmanlı Rus savaşı) konulu sempozyum düzenlendi.

Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma konuşmacı olarak Prof.Dr. Nedim İpek, Prof. Dr. Cezmi Eraslan, Dr. Cezmi Bayram, Prof. Dr. Tufan Gündüz ve Prof. Dr. Azmi Özcan yer aldı. Bayrampaşa Belediyesi ev sahipliğine gerçekleşen sempozyuma Bayrampaşa Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Gemici de katıldı.

2 gün boyunca devam edecek olan sempozyumun öğleden önceki oturumunda sırasıyla söz alan konuşmacılar 1877-1878 yıllarında Osmanlı ve Rusya arasında yaşanan savaşın öncesi ve sonrası hakkındaki bilgilerini öğrencilerle paylaştı.

93 harbi balkanlardaki nüfus dengesini değiştirdi”

Birinci oturumun ardından sempozyumla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Cezmi Eraslan 93 harbinin Osmanlı Devleti için öneminden bahsetti. Büyük göçlerin yaşandığı savaşta nüfus dengelerinin değiştiğini belirten Eraslan, “1877-1878 Osmanlı-Rus savaşının yüzüncü yılı dolayısıyla yapılan bir toplantı bu. Vatan neresi? Öncesi ve sonrasıyla 93 harbini ve ortaya çıkardığı fikirleri, şartlarını bize en net özetleyen soru. Bütün sempozyum genelinde ortaya çıkacak olan konu bütünlüğüne baktığımızda, bu savaş nasıl oldu cephelerde ne yaşandı, sonucunda yaşananlar nelerdi olacak. 93 harbi balkanlardaki nüfus dengesini değiştirmiştir. Kalanlar büyük katliama maruz kalıyorlar, göçmek isteyenlerin de önemli bir kısmı böyle. 1 milyona yakın insan da Osmanlı devletine sığındı. Bunun devlet açısından beraberinde pek çok problemleri de getirdiğini söylemek mümkün” dedi.

Bayrampaşa Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Gemici de sempozyumun önemine değinerek, “Yakın tarihimizi ilgilendiren, Osmanlı devletinin çöküşü, Balkanları, Kırım’ı, Güneydoğu Anadolu’yu ilgilendiren çok önemli bir toplantı yapıldı. Hocalarımız çok kıymetli sunumlar yaptı ve gençlerimiz bilgilendirildi. Bu toplantı bugün ve yarın da devam edecek” dedi.

Kaynak: İHA