Müzede Yoga Yaptılar

Bursa Sağlık Tarihi Müzesini ziyaret eden anaokulu öğrencileri müzede yoga dersi yaptı.

Bursa Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, müzeyi ziyaret eden İpekyolu Anaokulu öğrencileri, önce müzeyi gezdi ardından da yoga eğitmenleri Aida Fetahi eşliğinde müze bahçesinde renkli bir etkinlik gerçekleştirdi. Haftalık ders programlarında yer alan yoga eğitimlerini müze bahçesinde gerçekleştiren minikler, en zor hareketleri bile başarıyla gerçekleştirdi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan eğitmen Fetahi, yoganın sağlık açısından son derece önemli bir faaliyet olduğunu ve çocukların küçük yaşta yoga eğitimi almasının ruhsal ve fiziksel gelişimine katkı sağladığını ifade etti.

Yoganın felsefi boyutu olan bir düşünce sisteminden ziyade sağlıklı yaşam için bir disiplin olarak görülebileceğini belirten Fetahi, doktorların kas ve kronik ağrı çeken hastalarına yogayı önerdiğine dikkat çekti. Spor olarak yoganın güç, dayanma sınırı ve tahammülün artmasına yardımcı olduğunu aktaran Fetahi, şunları kaydetti:

"Yoga, vücuttaki kıvraklığın ve esnekliğin artmasını sağlar. Kasların, iç organların, bağların ve tendonların uyarılmasını sağlar. Doğru nefes ile de metabolizmanın, sindirim sisteminin ve iç salgı bezlerinin faaliyetlerinin artmasına yardımcı olur. Ağrıları, sızıları ve çeşitli hastalıkları da tedavi edici özelliği vardır. Dolayısıyla günümüzde doktorlar tarafından alternatif tıp olarak görülmekte ve tavsiye edilmektedir."

Çocuklarla yapılan çalışmaların genellikle oyun kurma şeklinde geçtiğini ifade eden Fetahi, "Maalesef günümüzde çocuklar zihinsel gelişimlerini olumsuz yönde etkileyen televizyon, tablet ve telefon gibi uyaranlara maruz kalıyor. Çocuklarımızı bu olumsuz etkenlerden korumak adına kazanmak ve kaybetmekten uzak paylaşmayı, birlik olmayı benimseyen, doğayı, hayvanları ve insanları tanımayı içeren yogaya ve benzer faaliyetlere özendirmek gelecekleri açısından son derece önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Müze bahçesinde gerçekleşen eğitimin ardından Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürü Muhterem Çevik, minik ziyaretçileri tebrik etti ve etkinliğin müze bahçesinde gerçekleştirilmesini sağlayan yoga eğitmeni Fetahi'ye teşekkür belgesi verdi.

Kaynak: AA