Hakkari'de Aspir Hasadı

Yüksekova ilçesinde çiftçiye alternatif gelir sağlanması amacıyla Aksu köyünde 5 dönümde ekimi yapılan aspirin hasadına başlandı.

Hasat edilen aspir bitkisi, ilçenin İpekyolu Caddesi'nde bir fabrikada işlenerek yağ elde ediliyor.

Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl 5 dönümde ekilen aspir hasadının devam ettiğini söyledi.

Aspir bitkisinin yetişebilmesi için 140 günlük bir zaman dilimine ihtiyaç duyulduğunu anlatan Onay, şöyle devam etti:

"Verimde bir sıkıntı yok, yağ oranları da yüksek. Kullandığımız iyi tohum neticesinde Yüksekova'da yeni bir pazar doğdu. Bu pazarla köylülerimizin büyük bir kısmı gelir elde edebiliyor. Aspir ekiminden bu yıl iyi verim elde ettik. Çiftçilerin yüzü gülüyor. Topraklarımızı bozmadan ileriye yönelik yenilenebilir şekle sokmaya çalışıyoruz. Yüksekova Ovasını heba etmemek için küçükbaş hayvan gübresi kullanıyoruz, verimden de memnunuz."

Yüksekova'da hasadı yapılan aspirden elde edilen yağların Almanya, Amerika, Çin ve Meksika'daki yağlardan çok daha kaliteli olduğunun altını çizen Onay, bitkide kimyasal madde bulunmadığını kaydetti.

Onay, "Samanı ve küspesi çok değerli. Potasyum ve yağ oranı çok yüksek. Omega 3 ve omega 9 barındırıyor. Aspir hayvanlara yem olarak veriliyor. Yağını soğuk sıkım olarak çıkarıyoruz. Aspir, hem sonbahar hem de ilkbaharda ekilebilen bir tohum bitkisidir." diye konuştu.

Kaynak: AA