BEÜ'de 'Uygulamalı İstatistik Eğitimi' Projesi

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Araştırma Görevlisi Dilek Alma Savaş'ın hazırladığı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansınca kabul edilen "Uygulamalı İstatistik Eğitimi" Projesi kapsamında eğitim verildi.

BEÜ'den yapılan açıklamaya göre, 3 gün boyunca Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Agah Tekindal tarafından verilen eğitimlere, üniversitede görevli 15 akademisyen katıldı.

Açıklamada, Tekindal, akademik çalışmaların sadece tecrübeye ve sezgiye değil, aynı zamanda verilere de dayandırılması gerektiğini belirtti.

Özellikle bilgi teknolojilerindeki gelişmelerin, araştırmacıların akademik gelişimi için birçok veriyi daha kolay toplayabilmesini ve saklayabilmesini sağladığını kaydeden Tekindal, şunları ifade etti:

"Ancak bu verilerden anlamlı sonuçlar çıkarmak ve bulguları kararlar için girdi olarak kullanabilmek istatistik bilimi hakkında bilgi sahibi olmayı gerektiriyor. İstatistik belli varsayımlara dayanarak ortaya konan teorik modelin, verilerle test edilmesi ve bu test sonucu benimsenen model kullanılarak öngörülerde bulunulmasıdır. Kısaca geçmişin verilerinden faydalanarak geleceğe ilişkin belirsizliği ve karar almada riski azaltma aracıdır. Veriyi anlamlı bilgiye çevirme sanatıdır. İstatistiki bilgiler önemli olmakla birlikte iyi anlaşılmadığında yanlış yorumlanmaya da açıktır. Tüm bu sebeplerle DAKA desteği ve Savaş'ın organizasyonuyla BEÜ'de bu eğitimleri başarıyla tamamladık. Eğitim ile akademisyen arkadaşlara doğru ve anlamlı veri manipülasyonu, tek değişkenli parametrik ve parametrik olmayan yöntemler hakkında uygulamalı bilgiler verilmiştir. DAKA tarafından desteklenen bu anlamlı organizasyonda emeği geçenlere ve eğitime katılanlara teşekkür ediyorum."

Savaş da eğitimin verilmesinde ve gerekli duyuruların yapılmasında desteklerinden dolayı BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, BEÜ Proje Destek Ofisi Koordinatörlüğü, DAKA Van ve Bitlis Proje Ofisleri, Tekindal ile Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğüne teşekkür etti.

Kaynak: AA