'Uluslararası Cami Sempozyumu'

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Huriye Martı: 'Çocuğun ayağı camiye alışsın, yüzü camide gülsün istiyorsak, çocuğun annesini de camiye davet etmek gerekir'.

'Uluslararası Cami Sempozyumu'
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Huriye Martı, "Çocuğun ayağı camiye alışsın, yüzü camide gülsün istiyorsak, çocuğun annesini de camiye davet etmek gerekir." dedi

Martı, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Cami Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Hazreti Muhammed'in hicretle başlayan İslam medeniyetindeki ilk kararının mescit inşa etmek olduğunu söyledi.

Caminin sadece ezanın, ibadetin değil, ilim ve irfanın da yuvası olduğunu dile getiren Martı, "Cami ile ibadet, ibadet ile hayat arasında sürekli bir akış bulunur. Cami, ibadetin hayata can verdiği, hayatın ise ibadet neşvesine dönüştüğü mukaddes mekandır. Dolayısıyla gönüllerin sükuna erdiği, zihinlerin beslendiği, insanların güven bulduğu bu mekan, elbette ki insanların merkezinde olmalıdır." diye konuştu.

- "Çocuklara camiyi sevdirmek hepimizin görevi"

Martı, Diyanet İşleri Başkanlığının yurt içi ve dünyanın her yerindeki camilerin inşasına destek olduğunu belirterek, milletin büyük destekleriyle yapılan camilerin en büyük arzusunun da genç cemaate kavuşmak olduğunu anlattı.

Yaşlanan, suskunlaşan ve gün geçtikçe tenhalaşan bir caminin boynunun bükük kalacağını söyleyen Martı, "Diyanet İşleri Başkanlığımız, 'yaşayan cami modeli' ile tıpkı medeniyet köklerimizde olduğu gibi bugün de camilerimizin hayatın merkezinde yer alması için çaba göstermektedir. Çocuklara camiyi sevdirmek, onlara beklendiklerini hissettirmek hepimizin görevidir. Çocuğun ayağı camiye alışsın, yüzü camide gülsün istiyorsak, çocuğun annesini de camiye davet etmek gerekir." ifadelerini kullandı.

Hazreti Muhammed'e itibar etmenin görevleri olduğuna dikkati çeken Martı, camilerin zor ve kırılgan dönemlerde topluma güven ve huzur aşılayan, yaşları, sosyal statüleri, meslekleri, mezhep ve meşrebleri, ırk ve kültürleri farklı ama imanları bir olan insanları kaynaştıran, birlik ve beraberliğini pekiştiren muhteşem imkanlar olduğunu kaydetti.

Sempozyumun açılışına, Malatya Valisi Ali Kaban, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Karadağ İslam Meşihatı Başkanı Rifat Fejziç, Filistin ve Kudüs Başmüftüsü ve Yüksek Fetva Meclis Başkan Vekili İbrahim Avadallah, Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Dr. Mustafa Hacı ile Batı Trakya Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif de katıldı.

Camilerde mimari ve sosyo-kültür konularının işleneceği sempozyum yarın sona erecek.
Kaynak: AA