Uluslararası Bölgesel Faktoring Konferansı

BDDK İkinci Başkanı Yakup Asarkaya: 'Faktoring uygulaması 2000 yılından sonra yaygınlaşmaya başlamış ve 2006 yılı başında BDDK'nın denetim ve gözetimi devralması ile birlikte ciddi bir ivme kazanmıştır' Dünya Faktoring Organizasyonu Başkanı Çağatay Baydar: 'Dünya ticaret hacminin yüzde 4'lük kısmı yani 623 milyar doları faktoringden geçiyor'.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) İkinci Başkanı Yakup Asarkaya, faktoring uygulamasının BDDK'nın denetim ve gözetimi devralmasıyla birlikte ciddi bir ivme kazandığını söyledi.

Dünya Faktoring Organizasyonu (FCI), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Finansal Kurumlar Birliği (FKB) iş birliğinde bugün başlayan ve yarın sona erecek Uluslararası Bölgesel Faktoring Konferansı "Turkey: Bridging the Continent" teması ile İstanbul'da düzenleniyor.

Konferansta tedarik zinciri finansmanı, Türkiye-Ortadoğu ile Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde faktoring, EBRD ülkeleri ve gelişmekte olan pazarlardaki fırsatlar, İslami faktoring, dijitalleşme, kredi sigortası-faktoring iş birliği gibi önemli konular masaya yatırılıyor.

BDDK İkinci Başkanı Yakup Asarkaya, yaptığı konuşmada BDDK'nın öncelikli misyonunun Türkiye'de kredi sisteminin sağlıklı işlemesini sağlamak ve tasarruf sahiplerinin haklarını korumak olduğunu söyledi.

Kurumun 2000 yılında kurulduğunu ve Türk bankacılık sisteminin sorunlarının çözülmesinde önemli rol oynadığını ifade eden Asarkaya, BDDK'nın aynı zamanda banka dışı mali kurumlar olan faktoring, leasing, finansman şirketlerinin gözetim ve denetimini de üstlendiğini belirtti.

Asarkaya, BDDK'nın hali hazırda 52 banka, 60 faktoring şirketi, 24 finansal kiralama şirketi, 14 finansman şirketi ve 19 varlık gözetim şirketinin, gözetim ve denetiminden sorumlu olduğu bilgisini verdi.

Finansal sistemin temelde banka ağırlıklı olarak büyümeye devam ettiğinin altını çizen Asarkaya, şunları kaydetti:

"Haziran 2018 itibarıyla 3 trilyon 671 milyar lira bankaların,154 milyar lira banka dışı mali kuruluşların olmak üzere BDDK'nın sorumlu olduğu aktif büyüklük 3 trilyon 825 milyar lira düzeyindedir. Türkiye'de ilk 1990 yılında ilk faktoring şirketinin kurulması ile başlayan faktoring uygulaması 2000 yılından sonra yaygınlaşmaya başlamış ve 2006 yılı başında BDDK'nın denetim ve gözetimi devralması ile birlikte ciddi bir ivme kazanmıştır."

- "Faktoring sektörünün yıllık işlem hacmi 3,1 trilyon dolar"

FCI Başkanı Çağatay Baydar da bu etkinliği Türkiye'de 2. kez gerçekleştirmenin kendileri açısından çok önemli olduğunu, küresel bir güce dönüşmüş olan faktoring sektörünün yıllık işlem hacminin 3,1 trilyon dolar seviyesinde bulunduğunu belirtti.

Şirketlerin alacaklarını faktoringle garanti altına almalarını, tahsil etmelerini ve işletme sermayesi sağlamalarını ümit ettiklerini söyleyen Baydar, "Dünya ticaret hacminin yüzde 4'lük kısmı yani 623 milyar doları faktoringden geçiyor. Dünya ticaret hacmi ve ihracat hacimlerinde bir duraklama olmasına rağmen ihracat faktoring haciminin dünyada yüzde 10'a çıktığını görüyoruz. Ülkelere arasında sınırlar kalkdıkça, ticaret globalleştikçe faktoringin daha önemli yerlere çıktığını ve en önemli finansal entrümanlardan biri haline geldiğini göreceğiz." diye konuştu.

FKB Başkanı Adem Duman ise Türkiye'nin fiziki ve ekonomik bağlamda bir köprü tesis etmekte olduğunu söyledi.

Türkiye'nin çok genç bir nüfusu olduğunu ve Avrupa'daki en genç nüfusa sahip ülke konumunda bulunduğunu belirten Duman, özellikle yetişmiş mühendis gücüyle birlikte her yıl 4,6 milyonun üzerinde üniversite mevzunu vererek iş gücü noktasında oldukça güçlü bir ülke olduğunu vurguladı.

Duman, özellikle ikili ticaret anlaşmaları ve çifte vergilendirmenin önüne geçerek Türkiye'nin önemli bir pazarı teşkil ettiğini ve İstanbul'un artık uluslararası projeler için muazzam bir potansiyele sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA