Fiyat Düşüşü Mısır Üreticisini Olumsuz Etkiledi

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, girdi maliyetlerinin artmasına karşın ürün ve desteklemelerdeki düşüşler nedeniyle mısır üreticisinin para kazanamadığını söyledi.

Erdem, gazetecilere yaptığı açıklamada, Karacabey Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi tarafından mısırın alış fiyatının ton başına 14 rutubette bin 200 ile bin 225 lira olarak açıklandığını ancak şu an mısır alış fiyatlarının bin ile bin 50 liralara kadar düştüğünü söyledi.

Eskiden 14 rutubetin tonu bin 225 lirayken firmaların rutubet arttıkça rutubet başına 12,5 lira fiyat düşürdüklerini şimdi ise bu fiyatın 15 liraya çıktığını ifade eden Erdem, "Karacabey'de rutubet ortalaması 17-18 düzeyde seyretmektedir. Zaten çiftçilerimiz artan girdi maliyetlerinden dolayı ayakta durmakta zorlanırken mısırdaki fiyat düşüşleri dengeyi bozmuştur." dedi.

Bu konuya devletin acilen müdahale etmesi gerektiğine dikkati çeken Erdem, şöyle konuştu:

"Mısırda ton başına bin 200 lira çiftçiyi kurtarıyordu ama fiyatlar bin lira civarlarına düşünce gübre, ilaç ve mazota gelen zamlarla mısır sezonunu kazanmadan kapatmış olacağız. Bu da bizi çok üzüyor. 2004 yıllarında mısırda ton başına devlet tarafından verilen destek 70 lira iken şimdi ise 30 liraya düşmüştür. Girdi maliyetleri kat kat yükselirken ürün ve desteklemelerdeki düşüşler çiftçiyi zor durumda bırakmıştır. Biz üretmekten başka bir şey bilmiyoruz. Üretiyoruz, üretmeye de devam edeceğiz. Üreten kesimin önü açılmalıdır. Tarım ve tarıma dayalı destekler arttırılmalıdır."

Kaynak: AA