'Uluslararası Bir Bilge Bir Ülke' Sempozyumu

Gümüşhane'de, 'Aliya İzzetbegoviç ve Bosna Hersek' temasıyla düzenlenen, yurt içi ve dışından 96 akademisyenin katıldığı sempozyum sona erdi.

Gümüşhane'de, "Aliya İzzetbegoviç ve Bosna Hersek" temasıyla düzenlenen "Uluslararası Bir Bilge Bir Ülke" sempozyumu, sona erdi.

Türkiye'nin yanı sıra Bosna Hersek, Azerbaycan, Kırgızistan, Sırbistan ve Makedonya'dan 30'u yabancı 96 akademisyenin katıldığı sempozyumda üç gün boyunca düzenlenen oturumlarda 85 bildiri sunuldu.

Gümüşhane Üniversitesinin Gümüşhanevi kampüsündeki kongre merkezinde düzenlenen sempozyumun kapanışında konuşan Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, sempozyumda Aliya İzzetbegoviç'i daha yakından tanımaya çalıştıklarını söyledi.

İzzetbegoviç'in Bosna Hersek'teki Müslümanlar için söylediği, "Savaşta büyük zulüm gördünüz, zalimleri affedip affetmemekte serbestsiniz ama bir şeyi asla unutmayın. Soykırımı asla unutmayın. Çünkü unutulan soykırım bir gün mutlaka geri döner." sözlerine atıfta bulunan Zeybek, şunları kaydetti:

"Hem Bosnalı kardeşlerimizin hem de her birimizin, 1992-1995 yıllarında yaşayanların öncesini ve sonrasını unutmamamız gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti olarak gönül coğrafyamız çok geniş olan bir ülkeyiz. Bütün Balkanlar'ı, Ortadoğu’yu ve Kafkasya’yı hatta bütün dünyayı kapsıyor. Çünkü biz yaratılanı Yaradan'dan ötürü seven bir kültürün mensuplarıyız. Bu nedenle Bosna Hersek ile bu seri uluslararası konferanslar dizisine başlamakla, buradaki birlikteliği görünce ne kadar isabetli bir karar verdiğimizi görmüş olduk. Bu etkinlikle atalarımıza karşı vefa borcumuzu da yerine getirmiş olduk. Çünkü Osmanlı'nın en önemli fetih anlayışı, gönülleri fethetmekti. Atalarımız Balkanlar'da, Bosna Hersek'te gönülleri fethetmişti. Biz de bu etkinlikte gönülleri buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

Sempozyumun son gününde katılımcılar, şehrin tarihi ve turistik alanlarını gezerek kentten ayrıldı.

Kaynak: AA