Kazakistan'dan Ulaşım Ve Lojistiğe 30 Milyar Dolarlık Yatırım

Kazakistan Demiryolu Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Kanat Alpısbayev:'Kazakistan’da son 10 yılda ulaştırma ve lojistik altyapıya 30 milyar dolar civarında yatırım yapıldı. 2020 yılına kadar 8,4 milyar dolar daha yatırım planlanıyor'

ASTANA – Kazakistan Demiryolu Şirketi (KTJ) Yönetim Kurulu Başkanı Kanat Alpısbayev, ülkesinin son 10 yılda ulaştırma ve lojistik altyapıya 30 milyar dolar yatırım yaptığını söyledi.

KTJ'dan yapılan açıklamaya göre, KTJ ile Kazakistan Dışişleri Bakanlığı iş birliğinde Kazakistan’da faaliyet gösteren yabancı ülke büyükelçi ve diplomatlarına yönelik, Kazakistan’ın Çin ile olan sınırında faaliyet gösteren “Horgos” Sınır Ötesi İşbirliği Uluslararası Merkezi ve “Horgos Doğu Kapısı” serbest ekonomik bölgesine gezi düzenlendi.

Gezide diplomatlara Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, KTJ Yönetim Kurulu Başkanı Alpısbayev ve Almatı Eyaleti Valisi Amandık Batalov eşlik etti.

Alpısbayev, ülkesinin sürdürülebilir ekonomik gelişmesinde ulaştırma ve lojistik sisteminin önemini vurgulayarak, “Kazakistan’da son 10 yılda ulaştırma ve lojistik altyapıya 30 milyar dolar civarında yatırım yapıldı. 2020'ye kadar 8,4 milyar dolar daha yatırım yapılması planlanıyor.” dedi.

Altyapı yatırımlarının İpek Yolu ticaret akımına ivme kazandırdığına dikkati çeken Alpısbayev, diplomatlara “Nurlu Yol” (Nurlı Jol) kalkınma programının temel projelerinden olan “Horgos Doğu Kapısı” serbest ekonomik bölgesinin ulaştırma ve lojistik imkanları hakkında bilgi verdi.

Alpısbayev, Çin ve Güney Doğu Asya’dan Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Avrupa ve Basra Körfezi ülkelerine uzanan önemli rotaların kesiştiği noktada yer alan Horgos ekonomik bölgesinin Kazakistan’ın uluslararası ulaşım ve ticaret sistemine entegrasyonunu sağladığını dile getirdi.

Demiryolu hatları, Batı Avrupa-Batı Çin transit koridoru ve Aktau limanıyla bağlantılı olan 'Horgos Doğu Kapısı'nın Yeni İpek Yolu'ndaki yük taşımacılığının konsolidasyonu ve dağıtımında önemli bir merkez konumunda. Serbest ekonomik bölgedeki Horgos kuru limanında gümrük işlemleri, kargoların yeniden yüklenmesi için “tek pencere” prensibiyle hizmet veriliyor. Çin’in 17 eyaleti, Vietnam ve Güney Kore ile iş birliği vesilesiyle 200 binin üzerinde konteyner taşınmakta. Serbest ekonomik bölgede 1,7 milyar dolarlık proje de hayata geçirilmiş durumda.

“Horgos” Sınır Ötesi İşbirliği Uluslararası Merkezi, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in girişimiyle 2002 yılında Kazakistan’ın Çin ile olan sınırındaki 760 hektarlık alanda oluşturulmuştu.

Kaynak: AA