Dalyan'da Yaşayan Yabancılar Çevre Temizliğinde Örnek Oldu

Muğla'nın caretta carettaları, İztuzu Plajı ve kaya mezarlarıyla ünlü ilçesi Ortaca'nın Dalyan Mahallesi'nde yaşayan yabancılar, dünya çocukları ile çöp topladı Öğretmen Brenda George: 'Dalyan’daki yerleşik yabancılar çevre grubu bize örnek oldu' Dalyan'da yerleşik yaşayan Hollandalı emekli İngilizce öğretmeni Maria Jonker:'6 yıl içinde 3 bin 600 torba çöp topladık. Gerçekten çok ağırlar'

Dalyan'da Yaşayan Yabancılar Çevre Temizliğinde Örnek Oldu
Muğla'nın caretta carettaları, İztuzu Plajı ve kaya mezarlarıyla ünlü ilçesi Ortaca'nın Dalyan Mahallesi'nde yerleşik yabancılar, dünya çocukları ile çöp topladı.

Dalyan’da yaşayan İngiliz, Alman, İskoç ve Hollandalıların oluşturduğu çevre grubu ile iletişim kuran İstanbul'daki farklı ülkelerden öğrencileri bulunan özel bir okul, birlikte temizlik yapma kararı aldı. Amerika, İngiltere, Rusya, Güney Kore, İran, Irak ve Kanadalı 36 öğrenci ve 6 öğretmeni Dalyan’a gelerek bölgede yerleşik yabancılar ile birlikte çevre temizliği yaptı.

Öğrenciler, Dalyan Kanalı kenarında yaklaşık 2 saatte başta otomobil lastiği, plastik şişe, sigara paketi ve izmaritinin oluşturduğu 40 torba çöp topladı.

- " 6 yılda 3 bin 600 torba çöp topladılar"

Hollandalı emekli İngilizce öğretmeni Maria Jonker, AA muhabirine, Dalyan Kanalı ve sazlıklarda katı atıklar nedeniyle oluşan çevre kirliliğini engellemek amacıyla Kasım 2012'de birkaç arkadaşıyla çalışmalara başladığını söyledi.

Dalyan’da 5 yabancı gönüllü ile bu etkinliği yaptıklarını anlatan Jonker, “Şu anda belki 30-40 gönüllümüz var. 6 yıl içinde 3 bin 600 torba çöp topladık. Gerçekten çok ağırlar. Çok mutluyuz ki bugün konuklarımız var. İstanbul’dan gelen bu okulun öğrencileri de bize destek oldu. Çünkü bizim gibi doğayı seviyorlar.” dedi.

Jonker, belli aralıklarla ilkokul ve ortaokullara giderek çevrenin gelecek için önemini anlattıklarını dile getirdi.

- “Öğrencilerimize örnek göstermek istedik”

İstanbul merkezli eğitim kurumunun öğretmenlerinden Brenda George da okullarında yaklaşık 50 ülkeden öğrenci bulunduğunu belirtti.

12 yaş grubundaki 36 öğrenci ve 6 öğretmen ile Dalyan’a geldiklerini belirten George, “River Bums çevre grubu ile temasa geçtik. Çünkü onları okuduk. Çok iyi bir iş yapıyorlar. Onlara destek vermek istedik. Aynı zamanda çocuklarımıza da çevrenin ne kadar önemli olduğunu ve önem vermemiz gerektiğini gösteriyoruz.” diye konuştu.

George, River Bums çevre grubunu öğrencilerine örnek göstermek istediklerini vurgulayarak, “İnşallah gelecek yıllarda bu örnekten öğrenecekler ki çöp yerde olmasın, çöp doğru yerde olsun. Eğer doğru yerde değilse toplayacaklar.” dedi.

Öğrencilerden Emily Nur Acar ise River Bums’a yardım etmek için Dalyan’a geldiklerini ve öğretmenleriyle gruplara ayrılarak çöp topladıklarını ifade etti.

Rus öğrenci Sofia Arenina da çöplerin toplanabilmesi için dikkatli bakılması gerektiğini dile getirerek, çöpler arasında en çok sigara izmaritine rastladıklarına dikkati çekti.

Güney Koreli öğrenci Dayul Kim ise herkesin çevreye karşı duyarlı olması gerektiğini kaydetti.

İzmir’in Karşıyaka ilçesinden Dalyan’a tatile gelen Gülay Açıkel de gördüğü tablonun kendisini çok duygulandırdığını söyledi.

Birçok ulustan Dalyan'a gelen öğrencilerin ellerinde torbalarla temizlik yapmalarının kendisini duygulandırdığını, aynı zamanda da üzüldüğünü vurgulayan Açıkel, "Gördüğüm tablodan aynı zamanda hicap duydum. Mutlu olmam gerekiyor belki ama eğer bir zaman gelip de biz de onların ülkesine aynı amaçla gidersek çok mutlu olurum." dedi.

Açıkel, özellikle bölgeye tatil için gelen vatandaşların çevreye karşı çok daha duyarlı olmalarını, gelecek kuşaklara temiz bir çevre bırakmalarını istedi.

Kaynak: AA