İstanbul'un Kurtuluşunun 95. Yıl Dönümü

İstanbul Valisi Vasip Şahin: 'Tarihi boyunca esaret altında yaşamaktansa ölümü tercih eden necip milletimizin 7'den 70'e verdiği bu çetin mücadeleyle vatan toprağımıza göz diken düşmanlar geldikleri gibi gitmişlerdir'.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul'un kurtuluşunun yıl dönümüne ilişkin, tarih boyunca esaret altında yaşamaktansa ölümü tercih eden necip Türk milletinin 7'den 70'e verdiği çetin mücadeleyle vatan toprağına göz diken düşmanların geldikleri gibi gittiklerini belirtti.

Vali Şahin, İstanbul'un kurtuluşunun 95. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, tarih boyunca pek çok medeniyeti toprağında yeşerten, fetihle birlikte güçlü bir yönetim ve kültür merkezi haline gelen İstanbul'un işgal kuvvetlerinden kurtuluşunun 95. yıl dönümünün idrak edildiğini anımsattı.

Türkiye'nin özü olan İstanbul'un tarih boyunca, tabii güzellikleri, tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra stratejik konumu itibarıyla da emperyalist devletlerin elde etmek istedikleri bir hayal şehir olduğunu belirten Şahin, 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile bu çirkin emelleri ifşa olan düşman kuvvetlerinin işgal sürecini başlattığını ve 13 Kasım 1918'de fiilen, 16 Mart 1920'de ise resmen İstanbul'u işgal ettiklerini aktardı.

Vali Şahin, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Kendilerini herhangi bir sömürge ülkesinde zanneden işgalci güçlere karşı, binlerce yıldır devletsiz kalmamış, bağımsızlığı karakter edinmiş, vatan uğruna ölmeyi şeref bilmiş aziz milletimiz bir yandan dalga dalga bütün Anadolu'ya yayılmış Milli Mücadele'yi malıyla ve canıyla destekleyerek, bir yandan da İstanbul'da her türlü baskı ve zorbalığa rağmen mitingler düzenleyerek, direniş teşkilatları kurarak büyük ve eşsiz bir mücadele sergilemiştir. Tarihi boyunca esaret altında yaşamaktansa ölümü tercih eden necip milletimizin 7'den 70'e verdiği bu çetin mücadeleyle vatan toprağımıza göz diken düşmanlar geldikleri gibi gitmişlerdir. Şanlı bayrağımızı selamlayarak şehri terk eden işgalcilerin ardından 6 Ekim 1923 günü Şükrü Naili Paşa komutasındaki Türk Ordusu, İstanbul halkı tarafından sevinç gözyaşlarıyla ve büyük bir coşkuyla karşılanmıştır."

Bu aziz hatırayı aynı coşku, gurur ve ihtiramla andıklarını dile getiren Şahin, bu vesileyle İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıl dönümünü kutladığını belirterek, işgale direnen ve kurtuluş mücadelesi veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal Harbi'nin tüm kahramanları olmak üzere bu toprakları vatan yapan aziz şehitleri ve gazileri rahmet, minnet ve şükranla andığını kaydetti.

Kaynak: AA