Aile Hekimlerine KDK'dan Destek

Aile hekimlerinin ilçe dışına göç eden hastaların Mernis adreslerine göre en yakın aile hekimliği birimine otomatik olarak aktarılması talebini inceleyen Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), kişi kayıtlarının adres değişikliği durumunda aktarılmasının sağlanacağı bir sistemin kurulması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuran aile hekimleri, ilçeden 60 kilometreden uzağa göç eden kişilere yeterli ve etkin sağlık hizmeti veremediklerini belirterek, bu kişilerin kendilerine en yakın aile hekimine aktarılmalarını istediler. İl Sağlık Müdürlüğünün il değişikliği gerçekleşmediği için herhangi bir işlem yapamayacağını belirtmesi üzerine doktorlar konuyu KDK’ya iletti. Kurum, aile hekimlerinin başvurusu üzerine Sağlık Bakanlığından ve İl Sağlık Müdürlüğünden bilgi ve belge talep etti. İl Sağlık Müdürlüğü, kişilerin yazılı talepleri olmadıkça aile hekimlerini değiştiremeyeceğini kaydederek, doktorların hastalarını kendilerine en yakın aile hekimlerine kayıt olması için ikna etmeleri gerektiğini ifade etti.

KDK, iyi yönetim ilkelerinin oluşması için kanun ve mevzuatı inceledikten sonra aile hekimliği uygulaması ile genel olarak toplumun sağlık düzeyinin yükseltilmesinin amaçlandığını, bu hedefe ancak tüm bireylerin sağlık hizmetlerine ihtiyaçları ölçüsünde kolaylıkla erişimleri ile ulaşılabileceğini belirtti.

KDK, tavsiye kararında bireyin en yakın ve kolay ulaşılabilir konumda sağlık hizmeti almasının hizmet sunumu açısından önem arz ettiğini ifade etti.

Tavsiye kararında, gerek kişilerin aile hekimine kolayca erişebilmelerini sağlamak adına, gerekse de aile hekiminin hızlı ve etkin sunumunun sağlanabilmesi için sadece iller arası değil ilçeler arası ikamet değişikliğinin de Mernis kayıtlarına yansıması gerektiği ifade edildi. Kamu Denetçiliği Kurumu, kişi kayıtlarının adres değişikliği durumunda aktarılmasının sağlanacağı bir sistemin kurulması gerektiği yönünde İl Sağlık Müdürlüğüne görüş bildirdi.
Kaynak: İHA