ABD'de Yargıç Kavanaugh Protestosu

ABD Başkanı Donald Trump’ın, hakkında cinsel taciz iddiaları bulunan Anayasa Mahkemesi adayına karşı protestolar sabah saatlerinde ABD’nin doğu yakasında başlayıp akşam saatlerinde batı yakasında devam etti.

ABD'de Yargıç Kavanaugh Protestosu
Ülke genelinde on binlerce kişi tarafından Yargıç Brett Kavanaugh’ın anayasa mahkemesine aday gösterilmesi protesto edilirken, en yoğun protestoların yaşandığı yerlerin başında gelen Washington’da aralarında ünlü komedyen Amy Schumer’ın da bulunduğu yüzlerce kişi gözaltına alındı. Başkent polisi gözaltıların birçok senatörün ofisinin bulunduğu Hart Binasında gerçekleştiğini ve burada 293 kişiyi tutukladıklarını açıkladı.

Gözaltına alınan Schumer “Kavanaugh’a oy vermek, kadınlara önemsizsiniz demektir” dedi.

Cuma günü gerçekleşecek ve Kavanaugh’ın atamasını belirleyecek oylamaya 24 saatten az kala batı kıyısında son gösteriler de gerçekleşti. Los Angeles Hollywood’da toplanan yüzlerce kişi Kavanaugh’ın adaylığına karşı özellikle taciz ve tecavüze uğrayan kadınların oluşturduğu MeToo (BenDe) hareketinin önderliğinde toplandı. Burada toplanan gruba zaman zaman Trump ve Kavanaugh yanlıları sataşmada bulundu, tartışma çıkarttı. Göstericileri provoke etmeye çalışan kişiler polisin hızlı müdahalesi ile uzaklaştırıldı.

Grubun toplandığı alanda İHA mikrofonuna konuşan hareketin destekleyicilerinden Connie Casmer, kendisinin de 31 yıl evvel tecavüze uğradığını anlatarak kendisini bir kurban olarak değil hayatta ve ayakta kalan biri olarak nitelendirdiğini söyledi.

Casmer “Bugün, burada Yargıç Kanaugh’ın adaylığını protesto etmek için bulunuyorum. 31 yıl sonra hala evimde güvende hissetmiyorum” diyerek tecavüz suçlaması ile karşı karşıya olan birinin adaylığının doğru olmadığını ifade etti.

Kavanaugh’a karşı protestosunun öncülerinden Estephani Rebelle, Kavanaugh’a karşı komisyon önünde ifade vermiş olan Dr.Ford’un yanında durduklarını ve tüm cinsel taciz ve saldırıya uğrayanları desteklediklerini söyledi.

Rebelle “Cinsel saldırı ile suçlanan biri Amerika’nın en önemli adalet koltuklarından birine seçilemez” ifadelerini kullandı.

Hollywood’da bulunan ünlü Dolby Theater’ın önüne yürüyüşe geçen grup “Ne istiyoruz? Adalet!”, “Kime inanıyoruz? Christina Ford’a”, “Kimin mahkemesi, bizim mahkememiz” ve “Bizi duyun, Bize inanın! Kavanaugh gitmeli” sloganlarını attılar. Protesto yürüyüşü sırasında çevrede bulunanlardan da protestoculara destek geldi. Protestocular zaman zaman Hollywood Caddesini ulaşıma kapattı. Yürüyüş boyunca polis güvenlik önlemleri aldı.

Dolby Theater’ın önünde tekrar toplandıkları alanda gelenlere yönelik konuşan Rebelle “Burada olmaktan gurur duyun. Tarihte önemli bir noktadayız. Oylamadan evvel devam eden son gösterilerden biri. Bu yüzden tüm ulusa ümit veriyoruz” şeklinde konuştu.

Protestoya Amerikan Yerlileri de destek verdi. Toprakların asıl sahibinin kendileri olduğunu hatırlatan yerliler, gösteriyi kendi inanışlarına göre kutsadı ve ardından yerli kadınların savaş şarkısını seslendirdi.
Kaynak: İHA