'İstanbul KAK 2018' Pendik'te Başladı

Kamu Açık Kaynak Konferansı Pendik’te düzenlendi. Konferansta kamuda çalışan bilgi işlem teknik personeline eğitimler verilirken, Milli İşletim Sistemimiz olan PARDUS, konferansta ayrıntılı bir şekilde ele alındı.

'İstanbul KAK 2018' Pendik'te Başladı
İstanbul’da ilk kez gerçekleştirilen Kamu Açık Kaynak Konferansı "İstanbul KAK 2018” düzenlendi.

TÜBİTAK ULAKBİM önderliğinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı takibiyle gerçekleştirilen Kamu Açık Kaynak Konferansı, Pendik Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Konferansa Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kaçır, Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin kamu ve özel sektörden çok sayıda kişi katıldı.

Konferansta Türkiye’nin her yerinden kamuda çalışan bilgi işlem teknik personeline ücretsiz eğitimler verildi.

Milli İşletim Sistemimiz olan PARDUS, konferansta ayrıntılı bir şekilde ele alınarak, yazılımsal gelişmeler değerlendirildi.

Teknolojinin insanoğlu için bir vazgeçilmez olduğunu belirten Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, "Teknoloji hayatımız için vazgeçilmez bir imkan ama aynı zamanda kendi sorunları var. Yoğun çalışmak gerekiyor. Pendik Belediyesi yaklaşık 15 yıldır teknolojiyi bünyesinde içselleştirmek için yenilikler konusunda öncü olan bir belediye" dedi.



"PARDUS, hem ekonomik hem de güvenlik açısından önemli"

3 yıldır PARDUS sistemi kullandıklarını belirten Başkan Şahin, "PARDUS meselesini hem güvenlik açısından çok önemli buluyoruz, hem ekonomik açıdan çok önemli buluyoruz ama daha da önemlisi milli bir sistem. Milli sistem konusunda kamu olarak da belediye olarak da destek vermek, ona sahip çıkma gerektiğinin farkındayız. Bu çerçevede varolan deneyimimizi TÜBİTAK’la ve diğer ilgili kuruluşlarla paylaşmak adına TÜBİTAK’ın ULAKBİM’in burada gerçekleştirdiği programa ev sahipliği yapıyoruz. Çok sayıda teknik personelimiz, belediyelerimizden diğer kamu kuruluşlarımızda, özel sektörümüzden 500’e yakın kişi 2 gün boyunca burada çok ciddi manada deneyim paylaşımı yaptılar. Bunu çok önemsiyoruz çünkü bir sistemden başka bir sisteme geçmek kolay değil" ifadelerini kullandı.

"Açık kaynak kod yazılımların Türkiye öncülüğünde yaygınlaştırılması hedeflerimiz arasında"

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kaçır ise "Özellikle açık kaynak kod yazılımların Türkiye öncülüğünde yaygınlaştırılması Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bizim de önümüzdeki süreçte yakın vadede hedeflerimiz arasında. Bu anlamda iyi uygulamaları hem yerinde görmek hem de onların yaygınlaşmasına destek olmak amacıyla bu ve benzeri organizasyonlara mümkün olduğunca hem katılmaya hem de destek vermeye gayret ediyoruz. Sadece PARDUS değil onun gibi birçok açık kaynaklı kodlu uygulamanın önümüzdeki süreçte kamu öncülüğünde Türkiye’de yaygınlaşacağını ümit ediyoruz. Özellikle geliştirici, yazılımcı sayımızın ve niteliğimizin arttırılması hususunda bize önemli fırsatlar sunuyor olacak. Yakın bir zamanda Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank da bu alandaki çalışmalarımızı kamuoyuyla paylaşacak" dedi.

Kaynak: İHA