Hopa Ticaret Ve Sanayi Odasından Cizre Çıkarması

Hopa Ticaret ve Sanayi Odasınca (HTSO) "Kardeşlik Köprüsü" projesi kapsamında Şırnak'ta çeşitli temaslarda bulunuldu.

HTSO Başkanı Osman Akyürek başkanlığındaki 19 kişilik heyet, Dicle Kalkınma Ajansı'nın desteklediği "Kardeşlik Köprüsü" projesi kapsamında geldikleri Şırnak'ta Vali Mehmet Aktaş'ı ziyaret etti.

Daha sonra Cizre Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Faik Arıcan ile makamında görüşen heyet, ardından Habur Sınır Kapısı Gümrük Ticaret İşleri Müdürü Ali Ulvi'yi ziyaret etti.

Cizre Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretinde konuşan HTSO Başkanı Akyürek, Batman'ın Gercüş ilçesi kırsalında zırhlı askeri aracın geçişi sırasında PKK'lı teröristlerce yola tuzaklanan el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 7 askerin şehit olmasına, 2 askerin de yaralanmasına neden olan terör saldırısını lanetledi.

Şehit ailelerine başsağlığı dileyen Akyürek, Türkiye'nin kardeşlik köprüleriyle barış ve huzur ülkesi olmasını arzuladıklarını söyledi.

Bu nedenle ticaret odaları olarak iş adamlarıyla bir araya geldiklerini belirten Akyürek, şöyle konuştu:

"Ticarette ne kadar başarı sağlanırsa o kadar refah artacaktır. Artan refah da huzura katkı sağlayacaktır. Sadece burada bir araya gelmek ve birbirimize bir şeyler söylemek için değil, Hopa'dan Cizre'ye, Cizre'den Hopa'ya nasıl ticareti geliştirebiliriz. Bunları konuşacağız. İki oda arasında kardeşlik hukukunu kurarken bunun sadece kağıt üzerinde kalmaması için elimizden geleni yapacağız."

Hopa limanın uluslararası ticarette en makul fiyatlarla Cizreli iş adamlarının kullanımına açık olduğunu kaydeden Akyürek, iki oda arasında ticaretin gelişmesi için düşünce altyapısının sağlam olduğunu kaydetti.

Akyürek, şöyle devam etti:

"Sarp kara hudut kapısı ülkemizin en çok yol giriş çıkışı yapılan kapılarından biri. Yıllık 7,5 milyon insan geçiyor. Bize en yakın sınır kapısı Kapıkule, orada da 4 milyon civarında bir yolcu girişi çıkışı var. Bu değerlerimizle iki oda arasındaki ilişkiler daha çok gelişir ve ticaretimizin artmasına vesile olur."

Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Sefinç de heyeti ilçede ağırlamaktan mutlu olduklarını dile getirdi.

- "Kardeşliğin savunucusuyuz"

Ziyaretlerin kaynaşmaya vesile olacağını anlatan Sefinç, şunları kaydetti:

"Bu toprakların kardeş olmaya ihtiyacı var. Biz bunun savunucusu olarak işimizi yürütüyoruz. Bir taraftan ticaretimizi yaparken, bir taraftan da Türkiye'nin birliği ve bütünlüğü için mücadele ediyoruz. Üstümüzde çok büyük yükler var. Bu yükleri hafifletmek ve insanları birbirine kaynaştırmak için çaba gösteriyoruz. İnsanları bir araya getirmek bizlere farzdır. Bu kapsamda bu ziyareti çok önemsiyoruz."

Heyet, daha sonra Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş'i ziyaret etti.

Başkan Akyürek, Başkan Geliş'e, Hopa'nın simgesi haline gelen oyuncak organik Hopa bebeği, Laz böreği, Tarihi Artvin Camileri belgesel DVS'si ve Hopa çayı hediye etti.

Kaynak: AA