Fındık Fiyatındaki Belirsizlik

Ordu'da serbest piyasada 13 lira seviyelerinden işlem gören fındık fiyatı tüccar ve manavları da tedirgin ediyor.

Altınordu ilçesi Yeni Mahalle'de manavlık yapan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Eski Fındık Manavları Komisyonu Başkanı Evren Enginyurt, gazetecilere yaptığı açıklamada, son bir kaç yıldır fındık fiyatında belirsizliğin olduğunu söyledi.

Fındık fiyatının sadece üreticileri değil, manav ve tüccarları da tedirgin ettiğini ifade eden Enginyurt, fiyat istikrarsızlığından dolayı önlerini göremediklerini ileri sürdü.

Ordu merkez ve ilçelerinde yüzlerce tüccar ve manavın olduğunu kaydeden Enginyurt, bu kişilerin binlerce kişiye iş, aş imkanı sağladığını aktardı.

Tüccar ve manavların da sorunlarının gündeme getirilmesini isteyen Enginyurt, şöyle konuştu:

"Şu anda 50 randımanlı kabuklu fındığı ortalama 13 liradan satın alıyor, üreticilere ise peşin ödeme yapıyoruz. Ancak aldığımız bu fındığı kaça satacağımız belirsiz. Birçok manav arkadaşın deposu fındıkla doldu. Ancak fiyat belirsizliğinden dolayı elindeki ürünü bekletiyor. Piyasanın durumları ortadayken bizler de üreticiler gibi fiyat artışını bekliyoruz."

Enginyurt, kur fiyatlarına göre fındık fiyatının artmasının gerektiğini işaret ederek, "Fındığın hak ettiği değer 16-17 lira civarındadır. Umarım sektörün önemli lokomotiflerinden olan manavların da sorunları çözülür." diye konuştu.

Fındık manavlarından İbrahim Kurt ise fiyatların üreticileri olduğu gibi kendilerini de rahatsız ettiğini belirterek, ilerleyen günlerde fiyat artışı beklediklerini söyledi.

Kaynak: AA