'Türkmen İşlerinden Sorumlu Bakanlık İstiyoruz'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Erbil Milletvekili Aydın Maruf, bölgede kurulacak yeni hükümette Türkmenler için ayrı bir bakanlık istediklerini söyledi.

'Türkmen İşlerinden Sorumlu Bakanlık İstiyoruz'
Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, Erbil'de kurulacak yeni bölgesel hükümette Türkmenlerin de yer alıp önemli görevler üstlenmek istediğini belirtti.

IKBY'de geçen ay bölgesel parlamentoya seçilen 5 Türkmen milletvekili arasında yer alan Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kısa süre içinde kurulması planlanan yeni IKBY kabinesinde yer almak istediklerini ifade etti.

Hükümetin kurulması için henüz siyasi partiler arasında resmi bir temas olmadığını belirten Maruf, "Türkmenler olarak hükümette yer almanın yanı sıra daha önce talep etmemize rağmen verilmeyen makamlar için taleplerimizi tekrar gündeme getireceğiz. Bunların başında da Türkmen işlerinden sorumlu bir bakanlığın kurulması yer alıyor." dedi.

Erbil milletvekili Maruf, Türkmenler olarak Başbakan Yardımcılığı ve Başbakan Müsteşarlığına da talip olduklarını dile getirdi.

Bölgede siyasi ve güvenlik istikrarı için meclisteki tüm siyasi partilerin katılımıyla hükümetin kurulmasından yana olduklarını söyleyen Maruf, 4 yıl içinde bölge halkına iyi hizmetler sunmayı hedeflediklerini kaydetti.

IKBY'de 30 Eylül'de yapılan genel seçim sonucunda, Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi 45, Kürdistan Yurtseverler Birliği 21, Goran Hareketi 12, Yeni Nesil Hareketi 8, İslami Toplum Partisi 7, Islaha Doğru Koalisyonu 5, Azadi ve Modern Listeleri de birer milletvekili çıkarmıştı.

IKBY'de kota sistemine tabi olan Türkmenler 5, Hristiyanlar da 6 milletvekilini meclise göndermişti.

Erbil'de yeni hükümetin kurulması için 111 milletvekilinin bulunduğu bölgesel parlamentoda salt çoğunluğun desteği gerekiyor. Mevcut siyasi tabloda hiçbir parti, tek başına hükümet kurmaya yetecek sayıda milletvekiline sahip değil.
Kaynak: AA