Rusya'daki Gizemli Kraterlerin Nedeni Küresel Isınma Olabilir

Rusya’da keşfedilen gizemli kriterlerin oluşma nedeninin küresel ısınma olabileceği iddia edildi.

Rusya'daki Gizemli Kraterlerin Nedeni Küresel Isınma Olabilir
Bundan 4 yıl önce Sibirya’nın Yamal Bölgesi’nde keşfedilen kraterler tüm dünyada araştırma konusu olmuş, bazı bilim adamları kraterlerin metan gazı atımlarından dolayı oluştuğunu açıklamıştı. Rus bilim insanları ise gizemli kraterlere yeni bir bakış açısı getirdi.

Rusya’nın kuzey doğusunda bulunan Sibirya’nın Yamal Bölgesi’nde 4 yıl önce uydu görüntülerinden gizemli kraterler keşfedildi. Kraterlerin çapının 20 metre olduğu tespit edilmiş ancak derinliği konusunda net sonuçlar elde edilememişti. Gizemli kraterlerin ortaya çıkmasından sonra dünyadan birçok bilim insanı kraterler üzerine çalışmalar yapmış en geçerli tez olarak kraterlerin metan gazı atımlarıyla oluştuğu fikri kabul görmüş fakat bu da ispatlanamamıştı. Kraterlerin ortaya çıkmasından sonra kraterlerin uzaylılar tarafından oluşturulduğu dahi iddia edilmişti. Kraterlerin Mars’ta görünen kraterlere benzediği de savunulmuştu. Tartışmaların sürdüğü kraterler için Rus bilim insanları araştırma yaparak sonuçlarını açıkladı.



Kraterlere sebep olan neden küresel ısınma

Moskova Devlet Üniversitesinden bilim insanları kraterler üzerine çalışma başlattı. Yapılan çalışmalarda kraterlerin uydu görüntüleri incelendi, alınan numuneler üzerinde ise çalışıldı. Yapılan tüm araştırmaların sonucunda kraterlerin ortaya çıkış nedeniyle ilgili farklı bir fikir ortaya çıktı. Bilimsel makaleyle açıklanan sonuçlara göre kraterler permafrost olarak bilinen donmuş toprak. Makaleye göre, donmuş toprak, küresel ısınma nedeniyle değişen ısının etkisiyle yumuşayarak yer altında kaymalar meydana getirdi ve bu nedenle kraterler oluştu.

Soru işaretleri devam ediyor

Rus bilim insanları her ne kadar Sibirya’da ortaya çıkan kraterlerin meydana gelmesini küresel ısınmaya bağlı olarak permafrosta bağlasa da bunu ispatlamadı. Çünkü makalede Rusya topraklarının 3’te 2’sinin permafrost topraktan oluştuğu ama bu kraterlerin sadece Yamal Bölgesi’nde görüldüğü ve bu kraterlerin Yamal Bölgesi’nde görülmesinin akıllarda soru işareti bıraktığını, bu nedenle de araştırmaların sürdürülerek kesin sonuç elde edilmek istendiğini belirtildi.
Kaynak: İHA