Osmaniye'de Zeytin Hasadına Başlandı

Doğu Akdeniz'in önemli zeytin üretim merkezlerinden olan Osmaniye'de yağlık ve salamura zeytin hasadı başladı.

Merkeze bağlı Şekerdere köyündeki hasada katılan Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, geçtiğimiz yıl 139 bin dekar alandan 79 bin ton ürün elde edildiğini hatırlattı.

Bu yıl 5 bin dekar alanı daha ağaçlandırdıklarını dile getiren Sağlam, "Bu yıl yaklaşık 144 bin dekar alanda zeytin üretimi yaptık. Bütün bu arazilerimizden elde edeceğimiz rekoltenin geçtiğimiz yıla oranla yüzde 15'lik artış göstererek 91 bin ton civarında gerçekleşmesini umuyoruz. Son yağışlar zeytinimiz için çok yararlı oldu. Bu yıl güzel, kaliteli bir rekolte bekliyoruz." dedi.

Zeytinin dalından toplanmadan satılabilen bir ürün olduğuna dikkat çeten Sağlam, Osmaniye'de yetişen zeytinin, hem asit oranı hem de yağ kalitesi bakımından Türkiye'nin en iyileri arasında yer bulduğunu söyledi.

Ürünün kaliteli olması nedeniyle herhangi bir pazarlama sıkıntısı yaşamadıklarını kaydeden Sağlam, şunları söyledi:

"Bu 144 bin dekar araziye ekili 4 milyon zeytin ağacımız var. Bölgemizde 120 bin dekar gibi tarıma elverişli olmayan arazimiz var. Bu arazileri de zeytin ağacıyla buluşturacağız. Bu arazilerimizi de ağaçlandırdığımızda 3 yıl içinde 100 bin ton rekolte hedefini rahatlıkla tutturabileceğiz. Ayrıca anız yangınlarının ormanlık alanlara sıçramaması için ormana yakın tarım arazilerinde zeytin ekimi yapılması noktasında Orman Bölge Müdürlüğü'yle ortak çalışma yürütüyoruz. Böylece kentimiz bir zeytin kenti olma yolunda emin adımlar atmaya devam etmiş olacak."

Zeytin üreticisi Kamil Arı da, birkaç yıldır zeytin üretimi yaptığını ve hem üründen hem de üründen elde ettiği kazançtan memnun olduğunu söyledi. Kendisine ait zeytini daha ağaçtayken sattığını dile getiren Arı, "Bu son yağışlar zeytinimize adeta can verdi. Zeytinin hem bakımı kolay hem kazancı güzel. Bu yıl rekolteden de memnunum. Herhangi bir afet olmazsa güzel bir hasat olacağına inanıyorum." dedi.

Kaynak: AA