Nijerya'da 400 'Nijerya İslami Hareketi' Üyesi Terörizmle Yargılanacak

Batı Afrika ülkesi Nijerya'nın başkenti Abuja'da tutuklanan 400 Nijerya İslami Hareketi (IMN) üyesinin terörizmle yargılanacağı bildirildi.

Polis Sözcüsü Jimoh Moshood, gazetecilere yaptığı açıklamada, güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmanın ardından tutuklanan 400 IMN üyesinin terörizmle yargılanacağını belirtti.

Moshood, IMN üyelerinin, düzenledikleri izinsiz yürüyüşte müdahalenin ardından polise taş attığını ve iki aracı ateşe verdiğini kaydetti.

Ülkenin başkenti Abuja'da Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve beraberindeki 72 kişinin Kerbela'da şehit edilişinin 40'ıncı gününün anıldığı Erbain yürüyüşünde IMN üyeleri ile polis arasında çatışma çıkmıştı.

Olaylarda yaklaşık 20 kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişi ağır yaralanmıştı.

Kaduna eyaletinde faaliyet gösteren IMN, 2016'da "tehlikeli ve ayrılıkçı bir örgüt" gibi hareket ettiği gerekçesiyle hükümet tarafından "isyancı ve yasa dışı" ilan edilmişti.

IMN Lideri Şeyh İbrahim Zakzaki, 2015'te Nijeryalı General Tukur Buratai'nin konvoyunun geçişini engellemesi üzerine Kaduna'ya bağlı Zaria kentinde Şiiler ile Nijerya ordusu arasında çıkan ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği çatışmalarda gözaltına alınmıştı.

Kaynak: AA