Kıbrıs'ta Brexit İle Beraber Vergi Korkusu Başladı

Kıbrıslı çiftçiler, İngiltere’nin bir anlaşmaya varamadan Avrupa Birliğinden ayrılması durumunda ticari ve zirai faaliyetlerinin devam edemeyeceği uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) ile İngiltere arasındaki Brexit müzakereleri, İngiliz toprakları üzerinde üretim yapan Kıbrıslı çiftçiler tarafından yakından takip ediliyor. Basın mensuplarına açıklama yapan çiftçiler, Brexit sözleşmesinde Kıbrıs’taki İngiliz topraklarında çiftçilik yapanların da dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Herhangi bir anlaşma olmadan bir ayrılığın gerçekleşmesi durumunda, AB sübvansiyonlarından mahrum kalmaktan korktuklarını ifade eden çiftçilerde, vergi artışı korkusu oluşmuş durumda.

Kıbrıs’taki İngiltere topraklarında zeytin, üzüm ve patates yetiştiren çiftçiler, hayvancılıkla da uğraşıyor. Zeytinin AB dışında kalan ülkelerden ithalatı ise yüzde 15,2’lik vergiye tabi tutuluyor. Müzakereleri yakından takip hukuk uzmanlar ise "Çiftçileri vergi ödemek zorunda bırakacak senaryo, göz ardı edilemez” değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere Başbakanı Theresa May, konuyla ilgili yaptığı konuşmada, Kıbrıs protokolünün geliştirildiğini söylemişti. Ancak Avrupa Komisyonundan, “Tam anlaşma sağlanıncaya kadar hiçbir şey üzerinde anlaşmaya varılmadı” cevabı verilmişti.

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulidis, bir anlaşma olmasa bile adadaki İngiliz topraklarında ikamet eden vatandaşlarının hak ve çıkarlarının korunacağı sözünü verdi.
Kaynak: İHA