FETÖ Davasında Mahkeme Başkanının Sorusuna Sanıktan İlginç Cevap

Trabzon’da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında aralarında eski Artvin Garnizon Komutanı Piyade Albay Adnan Dinçsoy’un da bulunduğu 15 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşmada mahkeme başkanının "Yaşı küçük olana neden tabi olunur?" sorusuna sanık Rıfat Demir, "Örgütte askeriyeye benzer hiyerarşi vardır" cevabını verdi.

Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Bayram Yeşiltaş ve tutuksuz sanıklar Rıfat Demir, Yaşkın Yavuz, İbrahim Akdaş, Murat Köse, Ali Özkavak, Eser Usta ile yakınları ve avukatları katıldı.

Duruşmaya, tutuklu sanıklardan eski Artvin Garnizon Komutanı Piyade Albay Adnan Dinçsoy Gümüşhane E Tipi Kapalı Cezaevi’nden, Ahmet Mente Kilis L Tipi Kapalı Cezaevi’nden, Kürşad Karadeniz ise Sincan T Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Duruşmaya tutuksuz sanıklar Bekir Sıtkı Değirmenci, Bülent Nar, Kadir Demirciçeşmesi ve Murat Işıldak ise katılmadı. Mahkeme başkanı, tutuksuz olarak yargılanan sanıklardan Rıfat Demir’in Kırıkkale Emniyet Müdürlüğünde verdiği ifadesini hatırlatarak, örgütün sözde Kara Kuvvetlerimahrem imamları’ndan olan ‘Hayrettin’ kod isimli Halil İbrahim Çamur ve Fatih Fırat isimli mahrem imamları teşhis ettiğini ve bu kişilerle görüştüğü yönündeki ifadelerini hatırlattı.

Demir de ifadesinde, mahrem imam Halil İbrahim Çamur’un sorumluluk alanının Fatih Fırat’in üstünde yer aldığını, Fırat’ın ise daha dar alanda görevi bulunduğunu ve ikisinin de askerlerden sorumlu kişiler olduğunu aktardı. Mahkeme başkanı, Demir’e öğretmen olan mahrem imam Fırat’ın yaşça kendisinden küçük olduğunu belirterek, "Yaşı küçük olana niye tabi olunur" diye sordu. Bunun üzerine sanık Rıfat Demir, "Örgüt içinde yaşı küçük de olsa tabi olanlar ona ’abi’ der. Verilen göreve göre yaşı büyük olan kişi, yaşı küçük olan sorumluya bağlı olabiliyordu. Bunu askeri hiyerarşiye benzetebiliriz. Bazen astsubayın kendisinden yaşça küçük olan subayın emrinde olması gibi. Örgütte de buna benzer hiyerarşi söz konusudur" dedi.

Cumhuriyet savcısı, sanıklar Bekir Sıtkı Değirmenci, Rıfat Demir, Ali Özkavak, Eser Usta, Kadir Demirciçeşmesi, Murat Işıldak ve Murat Köse hakkında dosyanın tamamlandığını belirterek, haklarındaki mütalaasını okudu. Savcı mütalaasında, gizli tanık Yıldız’ın beyanlarından sanıklarla görüştüğü ve örgütsel faaliyetlere katıldıkları, sanıkların sohbetlerde kimliklerinin ortaya çıkmaması ve örgüt içinde tedbire uygun davranış sergilemeleri, tanığın beyanlarında sanıkları tereddüt göstermeden teşhislerinin sadece kurgu senaryosu iddiası ile açıklanamayacağını belirtti.

Savcı, sanıkların üzerine atılı suçun katalog suçlardan oluşu ve suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve tanık beyanları değerlendirilerek sanıkların FETÖ/PDY’nin hiyerarşik yapılanması içerisinde yer aldıklarının tespit edildiği gerekçeleriyle 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmalarını talep etti.

Haklarında mütalaa sunulan sanıklar, cumhuriyet savcısının mütalaasına katılmadıklarını belirterek, üzerlerine atılı suçları reddetti.

Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının savunmalarının ardından haklarında mütalaa verilen sanıklar Ali Özkavak, Bekir Sıtkı Değirmenci, Eser Usta, Kadir Demirciçeşmesi, Murat Işıldak ve Rıfat Demir’e savunma yapmak üzere ek süre verilmesine, diğer sanıkların ise mevcut hallerinin devamına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
Kaynak: İHA