SNHR'den Rus Ve İran Şirketlerine Yaptırım Çağrısı

Suriye İnsan Hakları Ağı, Esed rejimi devam ettiği ve siyasi çözüme kavuşulmadığı müddetçe ülkenin yeniden imarının gündeme gelmemesi gerektiğini vurguladı Ağ, bu şartlarda yeniden imarda yer alma çabasındaki Rus ve İran şirketlerine uluslararası yaptırım uygulanması çağrısı yaptı.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye'de Beşşar Esed rejimi sürdüğü ve siyasi çözüme kavuşulmadığı müddetçe yeniden imarın ülkedeki kaosu artıracağına dikkati çekerek, olası imar sürecinde yer alacak İran ve Rus şirketlerine yaptırım çağrısında bulundu.

SNHR'nin yayımladığı raporda, Rusya ve İran'nın rejime verdikleri destekten dolayı Suriye'de işlenen suçlardan sorumlu olduğu belirtildi.

Raporda, Rusya'nın yeniden imarda yer alması için Esed rejimine desteğine son vermesi ve siyasi çözüme "fiili" katılım sağlaması gerektiği kaydedildi.

Ancak siyasi çözümle gelecek bir yeniden imar sürecinin Suriye'deki istikrarı sağlayacağı vurgulanan raporda, "Ülkede siyasi geçişin sağlanmasından önce yeniden imara başlamak savaş tarifidir. Uzun sürecek bir kaostur." ifadesi kullanıldı.

Raporda, yeniden imar sürecine katılmak isteyecek İranlı ve Rus şirketlere uluslararası yaptırım uygulanması gerektiği belirtildi.

Ağın raporunda, Esed rejiminin yönetimde kaldığı sürece yeniden imarda yer alacak ülkelerin, "insanlığa karşı işlenen suçların ortağı" olacağı kaydedildi.

Rusya, bir süredir uluslararası platformlarda, Suriye'de durumun normale döndüğü ve yeniden imar sürecinin başlayabileceği yönünde mesajlar veriyor.

İran da 1 Eylül'de Esed rejimi ile altyapı, konut inşası ve demiryolu alanlarında anlaşma imzaladıklarını, Suriye'den yeniden inşasında pay alacağını duyurmuştu.

Kaynak: AA