Kara Havacılık Komutanlığı Darbe Girişimi Davası

Darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığı personelinin karıştığı olaylara ilişkin davaya, sanıkların esas hakkındaki savunmalarıyla devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi gecesi Kara Havacılık Komutanlığındaki olaylara ilişkin 152 sanıklı davada, esas hakkındaki savunmaların alınmasına devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, müdahiller ve tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada esasa ilişkin savunma yapan eski Kara Havacılık Okul Komutanı tuğgeneral İdris Feyzi Okan, daha önce mahkemede yaptığı savunmaları tekrarladığını bildirdi.

Okan, 15 Temmuz günü albay rütbesinde olduğunu, 29 Temmuz 2016'da tuğgeneral rütbesine terfi ettirildiğini, daha sonra Kara Havacılık Komutanlığındaki soruşturma sürerken ortaya çıkan yeni bilgi ve deliller sonucu FETÖ bağlantısı olduğu gerekçesiyle 20 Ocak 2017'de tutuklandığını söyledi.

Olay günü CH47 helikopterin envantere katılımı dolayısıyla yapılacak tören için çalıştıklarını anlatan Okan, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve beraberindeki heyetin kışlaya gelmesi nedeniyle kışlada kalıp arz yaptığını belirtti.

Kışladan saat 21.40 sularında çıktığını ve eve vardığında aldığı ilacın etkisiyle uykulu olduğunu savunan Okan, bu sırada kızının televizyonda askerlerin Boğaz Köprüsü'nü kapattığına yönelik haberleri ilettiğini kaydetti.

Ardından komutanlık makamını askeri hattan aradığını ancak ulaşamadığını öne süren Okan, darbe girişiminin yaşandığı gece cep telefonu arızalı olduğu için kapanıp açıldığını, telefonunu da ancak darbe girişimi sonrası yaptırdığını iddia etti.

Ankesörlü telefonlardan FETÖ'nün "mahrem imamları" tarafından arandığı iddiasını da reddeden Okan, "2012- 2014 yılları arasında öğretim başkanıydım. Aramalara ilişkin somut veriler yok, kimin ne amaçla aradığı bilmiyorum. FETÖ'cüler araya masum kişileri de arayarak, karışıklık çıkarmışladır." diye konuştu.

Bu davada general rütbesinden yargılanan tek sanık olduğunu ifade eden Okan, tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Eski astsubay Yusuf Özcan da Kara Havacılık Komutanlığında helikopter teknisyeni olarak görev yaptığını, yıllık izinde olduğu sırada terör operasyonları nedeniyle göreve çağrıldığını ileri sürdü.

Bir askeri personelin izinden çağrılmasının mesleki hayatının rutini olduğunu savunan Özcan, bu uygulamanın şu an dahi devam ettiğini söyledi.

Olay günü kışlaya geldiği sırada terör saldırısı nedeniyle komutanlıktaki helikopterlerin tahliye edileceği bilgisini aldığı iddiasını paylaşan Özcan, sanık eski yarbay Halil Gül'ün emriyle helikoptere binerek neresi olduğunu sonradan öğrendiği Akıncı'ya gittiğini belirtti.

Özcan, Akıncı Üssü'nde kimseden yasa dışı bir emir almadığını, darbe girişimini öğrendiği andan itibaren de üssü terk edip Jandarma'ya teslim olduğunu öne sürdü.

FETÖ üyesi olmadığını, darbeye yönelik kimseden emir ve talimat almadığını ileri süren Özcan, bir astsubay olarak emir doğrultusunda hareket ettiğini savundu.

Duruşmaya öğle arası verildi.

Kaynak: AA