Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü İmzalandı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ’Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü’nü imzaladı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı arasında Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında düzenlenen törenle imzalandı. Protokol imza töreni öncesinde konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Bakanlık olarak kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için bir araya geldik. Kadın kooperatifçiliğinin geliştirilmesi hükümetimizin 100 gülük eylem planında da yer alan önemli bir proje. Ülkelerin gelişmişlik ve kalkınma düzeyiyle kadınların yadsınamaz bir önemi var" ifadelerini kullandı.

"Son 10 yılda 5,5 milyon olan kadın istihdam sayısını 9 milyona çıkardık"

Kadınların sosyal ve ekonomik statülerini yükseltmeyi hedeflediklerini kaydeden Bakan Selçuk konuşmasına şöyle devam etti:

"Hükümetimiz tarafından ortaya konulan politika sayesinde kadınların iş gücüne katılımlarında birçok önemli başarıya imza attık. Son 10 yılda 5,5 milyon olan kadın istihdam sayısını 9 milyona çıkardık. Kadınların iş gücüne katılım oranı da yüzde 24,5 tan 34.7’ye çıktı. Kadın emeği, kadın disiplini olduğu zaman kooperatifçilik daha çok başarılara imza atıyor. Bu anlamda kadınların ticari iş birliğini geliştirmek, sosyal dayanışmasını teşvik etmek amacıyla kadın kooperatifcilerini destekliyoruz. Bakanlık olarak kadın kooperatiflerine finansal okur yazarlık ve dijital okur yazarlık geliştirilmesine yönelik çalışmalar yaptık. Ticaret Bakanlığımızla iş birliği içinde kooperatiflerimizin yerel düzeyde sosyal hizmetler sunabilmesi kapsamında da çalışmalar yürütmekteyiz. Kooperatifler finansal kurumlar olduğu gibi sosyal sorumlulukları da olan teşkilatlanma modelleridir. Özelikle bölgesel dengesizliklerin azalmasında çok önemli rol oynuyorlar. Kooperatifçiler aracılığıyla kadınlarımız kalıcı hizmet modellerini hayata geçiriyorlar. Dünyada ve ülkemizde kooperatifleri incelediğimizde kooperatiflerden daha fazla yararlanan kadınların geliri daha az olan kadınlar olduğunu görmekteyiz. Bu anlamda kooperatifçilik çalışmasının hem bölgesel hem de ekonomik anlamdaki dengesizlikleri daha elimine edeceğine inanıyoruz."

"Kadınlarımızın iş gücüne katılımı arttıkça Türkiye’nin büyüme potansiyeli de artacak"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, eğitimde, sağlıkta, siyasette, iş hayatında kadının çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 34’ler civarında. Bu tarımda biraz daha ileride yüzde 45’ler civarında. AB ve Batı ülkelerini düşündüğümüz zaman yüzde 65-70’ler civarında iş gücüne katılımın olması bizim bu konuda gelişime açık olduğumuzu gösteriyor. Türkiye’nin büyümesi kadınlarımızın sırtındadır. Kadınlarımızın iş gücüne katılımı arttıkça Türkiye’nin büyüme potansiyeli de artacak. Türkiye’de çalışan her 3 kadından biri de tarım sektöründe. Tarımın kadınlarla iş birliğine katkısı çok fazla. AB’de ortalama 40-60 hektar arası işletme büyüklüğü var. Bu Türkiye’de 6 hektar. Kadınlarımızın mutlaka kooperatifçiliğin içinde olması lazım. Bu ölçeği büyütmediğimiz sürece ekonomik bir şekilde tarım yapma imkanımız ortadan kalkıyor. Çözüm kooperatifçilikte, kadınlarımızda. 43 kadın tarımsal kalkınma kooperatifimiz var. Bu sayının artması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Kadınların ön plana çıktığı, ekonomik hayatta ön planda olduğu, sosyal hayata etkin katıldığı ve toplumda itibarı olan bir pozisyona gelmesini hedefliyoruz. Protokol kapsamında hedefimiz bakanlığımıza düşen kadın ortak sayılarını artırmamız, kooperatiflerde de kadınlarımızın karar verici pozisyonlara gelmesi. Bakanlık olarak her türlü idari, mali desteği vereceğiz. Alman kooperatif konfederasyonu ile girişimci kooperatifçilik eğitimini yaptık. Bununla 5 pilot ilde 661 çiftçi kadınımıza eğitim vermişiz. 2014’te 8 bin 500 kadın çiftçimize kooperatifçilik konusunda eğitim verdik. Yakında milli birlik projemizi açıklayacağız. Kadınlarımız kooperatiflerle güçlenecek" şeklinde konuştu.



"Biz hükümet ve bakanlık olarak kadınların hem ekonomik hem de sosyal açıdan güçlenmesine son derece önem veriyoruz"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise "Gelişmiş ülkelere baktığımızda ülkelerin gelişmişliğine göre kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 60-820 civarındadır. Dünya ortalaması yüzde 49. Ama Türkiye’de bu katılım hala yüzde 34.7 civarında. Daha kat edeceğimiz çok yol var. Kadınlarımız tarımda fiilen iş hayatına katılım içinde ama şehirleşme başladığı zaman kadınlar evde oturmaya başlıyor. Biz hükümet ve bakanlık olarak kadınların hem ekonomik hem de sosyal açıdan güçlenmesine son derece önem veriyoruz. Kadınlarımızın iş gücüne katılmasına katkı sağlayan kooperatiflerimizi önemsiyoruz" dedi.

"Kooperatifler kadın girişimcilerimizin ürettiği mal ve hizmetleri pazarlamalarına ve üretim tekniklerinde bilgilendirilmelerine öncülük etmektedir" diyen Pekcan, "Bakanlığımızda kuruluşuna izin verilen 172 kooperatifimiz bulunmaktadır. Şu anda kadın kooperatiflerimiz el becerileri, yöresel gıda ürünlerinin pazarlanması gibi birçok alanda faaliyet göstermektedir. Bakanlık olarak kadınlarımızın sadece el becerileri, tarım ürünleri, gastronomi gibi değil teknoloji odaklı projelerde de eğitim almalarını destekliyoruz. Kooperatif kurmak isteyen kadın girişimcilerimize her alanda destek oluyoruz. Bu kapsamda il ticaret müdürlerine başvurabilirler. Kadının iş hayatında yer alması ekonomik olarak öncelikle ailesine sonra çevresine ve ülkesine destek olmakta. Bu doğrultuda ekonomik açıdan refah ülkelerde kadınların karar verici süreçlerde etkin olduğunu görüyorsunuz. Kadınların karar verici pozisyonlarda yer alan şirketlerin daha başarılı olduğunu görüyoruz. Kooperatiflerin yaşadığı sorunların tüm kamu kurumlarının koordinasyonu içinde en hızlı şekilde çözülmesi önem taşımaktadır. Kadın kooperatiflerinin devlet desteklerinden yararlanabilmesi için gerekli desteklerin verilmesi, kooperatiflerin eğitim, üretim pazarlama, ihracat faaliyetlerinin geliştirilmesi gibi çeşitli konularda önemli adımlar atılacaktır" açıklamalarında bulundu.

Konuşmaların ardından Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü imzalandı.
Kaynak: İHA