Yemen'de Ayrılıkçı Siyasi Geçiş Konseyi'nden Halka Ayaklanma Çağrısı

Ayrılıkçı Güney Hareketi'nin kurduğu Siyasi Geçiş Konseyi, halka ayaklanarak hükümeti devirme ve devletin gelir kurumlarına el koyma çağrısı yaptı.

Yemen'de ayrılıkçı Güney Hareketi'nin kurduğu Siyasi Geçiş Konseyi, halka ayaklanarak hükümeti devirme ve devletin gelir kurumlarına el koyma çağrısı yaptı.

Konseyin internet sitesinden yayınlanan açıklamada, "Bugün bir dönüm noktasındayız. Ya özgür bir geleceğe doğru yol alır ve topraklarımızda onurlu bir şekilde yaşarız, ya da emanete bir gün bile sahip çıkamayanlara halkımız için boyun eğeriz. Güney direniş güçlerini uyanık ve hazırlıklı olmaya çağırıyoruz." ifadelerine yer verildi.

"Bütün dünyaya güneydeki illerin berbat bir siyaset nedeniyle tamamen felaket bölgesi olduğunu ilan ediyoruz." ifadelerine yer verilen açıklamada, sorunları çözmek için yapılacak bir halk ayaklanmasına destek verileceği aktarıldı.

Hedeflerinin hükümeti devirme ve halkın illerde yönetime el koyarak kendi askeri, sivil ve güvenlik kurumlarını oluşturmak" olduğu belirtilen açıklamada, halka bütün gelir kurumlarına el koyma çağrısı yapıldı.

Açıklamada ayrıca, 1990 sınırları (Kuzey ve Güney Yemen'in birleşme tarihi) öncesinde kendi bağımsız devletini kurma konusunda halkın iradesinin galip geleceği savunuldu.

İç savaşın devam ettiği Yemen'de, pazar günü ulusal para birimi riyalin dolar karşısındaki değeri serbest piyasada tarihinin en düşük seviyesine geriledi. Piyasada dolar, 760 Yemen riyalini görmüştü.

Yemen'de meşru hükümetin kontrolündeki bölgelerde 2 Eylül'den beri pahalılık nedeniyle çıkan protestolar sivil itaatsizliğe dönüşmüştü. Çok sayıda iş yeri ve döviz bürosu kapılarını kapatırken Hadramevt'in merkezi Mukella kentinde güvenlik güçleri ile halkın karşı karşıya gelmesi sonucu biri ağır 3 kişi yaralanmıştı.

Hükümet, riyalin değerini korumak için temel tüketim maddelerinin ve petrol ürünlerinin ihracat ve ithalatı yasaklanarak, ancak bankadan alınacak bir belgeyle yapılmasına müsaade edilmesi, Merkez Bankasının onayı olmaksızın bir kişinin 10 bin dolardan fazla dövizi yurt dışına çıkarmasının yasaklanması gibi önlemler almıştı.

Suudi Arabistan ise pazartesi, ülkeye mali yönden destek olmak için Yemen Merkez Bankası'na 200 milyon dolar tutarında bağış yapıldığını açıklamıştı.

Kaynak: AA