KİK Kriterleri Taşımayan Firmaların İhalelere Katılmasına Düzeltici İşlem

Kastamonu’da bir inşaat firmasının şartları taşımayan firmaların ihaleye girdiği yönünde Kamu İhale Kurumuna yaptığı itiraz yerinde bulundu.

Karayolları 15. Bölge Müdürlüğünde geçtiğimiz aylarda yapılan bakım-onarım işlerine teklifte bulunan Arpacı İnşaat Limited Şirketi, ihaleye şartları taşımayan firmalarında girdiğini ve kamuyu zarara uğrattıkları gerekçesiyle Kamu İhale Kurumuna (KİK) itirazda bulundu.

Kastamonu’da faaliyet gösteren Arpacı İnşaat Limited Şirketi tarafından ihaleye katılan bazı isteklilerin ihalelerde istenilen kriterleri sağlamamasına rağmen sadece banka teminat mektubu ve teklif mektubu koyarak ihaleye katıldıklarını, yaklaşık maliyetin üzerinde teklif kullandıklarını ve tekliflerinin de birbirlerine çok yakın fiyatların olduğu ve bu isteklilerin teklifleri kriterleri sağlamamasına rağmen ilk oturumda değerlendirmeye alınmasında sınır değer değiştiği ve ihale sonucu üzerinde esasa etkili şekilde değişikliğe yol açtığı gerekçesi ile Kamu İhale Kurumuna itirazda bulundu. Arpacı İnşaat Limited Şirketi’nin itirazını yerinde bulan Kamu İhale Kurumu, Türkiye genelinde yapılan birçok ihalelerinde aynı usulsüzlükler olup olmadığı yönünde tekrar incelemede bulunulması talebinde bulundu. Kamu kurumlarında yapılan ihalelerdeki farklı itirazlardaki işlere dahi aynı kararı tebliğ eden Kamu İhale Kurumu, ihalelerinde benzer tekliflerin tespit edilmesi durumunda düzeltici işlem yapmasını istedi.

Kamu İhale Kurumu, söz konusu usulsüzlükle ilgili 2018/UY.I-1734 sayılı kurul kararında aldığı kararları Türkiye genelinde bulunan Karayolları Bölge müdürlüklerine de tebli etti.Buna göre ihalelerde kriterleri ve şartları taşımayan firmaların ön inceleme ve ilk oturumda dikkate alınması konusunda değişikliğe gidilebileceği durumu ortaya çıkmaktadır.
Kaynak: İHA