'AK Parti 2009 Yılına Kadar Ekonomiyi İyi Yönetti'

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu: 'AK Parti 2009 yılına kadar ekonomiyi iyi yönetti. Bunun sebebi AB reform sürecini üstlenmiş olması ve daha özgürlükçü bir Türkiye yolunda adımlar atılmasıydı'

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu "AK Parti 2009 yılına kadar iyi yönetti. Bunun sebebi AB reform sürecini üstlenmiş olması ve daha özgürlükçü bir Türkiye yolunda adımlar atılmasıydı." dedi.

Katırcıoğlu, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, bugün açıklanan enflasyon rakamları ile ekonominin durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Enflasyonun yüzde 24 seviyesine çıkarak son 15 yılın en yüksek oranına ulaştığını ifade eden Katırcıoğlu, hükümete yönelttikleri eleştirilerinde haklı olduklarının ortaya çıktığını ve hükümetten bir açıklama beklediklerini söyledi.

Mevduat faizlerin yüzde 30'lar, kredi faizlerin ise yüzde 40'lar seviyesinde olduğunu dile getiren Katırcıoğlu, özel sektörün, faiz farkından dolayı dövizle borçlanmak zorunda kaldığını belirtti.

Türkiye'nin iktisadı tarihinde önemli bir dönemin yaşandığına dikkati çeken Katırcıoğlu, "Bütçe açığının nedenlerinden biri, Suriye'deki askeri operasyonlardır. Askeri operasyonlar devlet bütçesini zorlar, enflasyonu yükseltir. Ayrıca siyasi ve ekonomik kararlar merkezileşiyor ve bu da serbest piyasadan uzaklaşmak anlamına geliyor." diye konuştu.

Erol Katırcıoğlu, ekonomik ve siyasi kararların giderek merkezileşmesinin de ekonomiyi olumsuz etkilediğini savunarak, "Ekonomik kararlar çok küçük bir azınlığın aldığı kararlar ise bu piyasaya serbest piyasa diyemeyiz. Böyle bir ekonomi yürütülemez ve sürdürülemez. Siyasetin demokratikleşmeye ihtiyacı olduğu gibi ekonomimin de demokratikleşmeye ihtiyacı var. AK Parti 2009 yılına kadar ekonomiyi iyi yönetti. Bunun sebebi AB reform sürecini üstlenmiş olması ve daha özgürlükçü bir Türkiye yolunda adımlar atılmasıydı. Bu krizi dış güçlere bağlamayalım." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA