Kızılay'dan Sudan'da 'Katarakt Ameliyatı Projesi'

Türk Kızılayı, Sudan Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle hayata geçirdiği 'Katarakt Ameliyatı Projesi'nde, ilk etapta 400 hastanın tedavisini başlatıp, bu sayıyı kısa zamanda 600 kişiye çıkaracak Türk Kızılayı Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Turunç: 'Uzun süredir gerek tıbbi destek, gerek sağlık hizmeti desteği verdiğimiz, gıda yardımlarını organize ettiğimiz Sudan'da bu defa katarakt ameliyatı projesi başlattık' 'İlk etapta 400, sonrasında ise 200 kişinin daha tedavilerini gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki dönem daha fazla insanın katarakt ameliyatını karşılamaya çalışacağız'

Türk Kızılayı, Sudan Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle hayata geçirdiği "Katarakt Ameliyatı Projesi"nde, ilk etapta 400 hastanın tedavisini başlatıp, bu sayıyı kısa zamanda 600 kişiye çıkaracak.

Türk Kızılayı'ndan yapılan açıklamaya göre, yurtdışı yardımları konusunda adından sıkça söz ettirerek, katarakt vakalarının sıkça yaşandığı Sudan'da "Katarakt Ameliyatı Projesi"ni hayata geçirdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Kızılay Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Turunç, "Uzun süredir gerek tıbbi destek, gerek sağlık hizmeti desteği verdiğimiz, gıda yardımlarını organize ettiğimiz Sudan'da bu defa katarakt ameliyatı projesi başlattık. Ülkede on binlerce katarakt hastası var. Her yıl bunlara yenileri ekleniyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sudan Sağlık Bakanlığı'nın, ihtiyaç sahibi insanların tedavileri için büyük çaba sarf ettiğini belirten Turunç, şunları kaydetti:

"Biz de Kızılay olarak bu çabaya destek vermek için bir çalışma başlattık. Bağışçılarımız sayesinde, maddi durumu yetersiz olan insanların tedavilerini karşılıyoruz. İlk etapta 400, sonrasında ise 200 kişinin daha tedavilerini gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki dönem daha fazla insanın katarakt ameliyatını karşılamaya çalışacağız. Bunu, her zaman olduğu gibi bağışçılarımız sayesinde başaracağız."

Başkent Hartum'a yakın bir köyde oturan ve proje kapsamında tedavisi gerçekleştirilen 68 yaşındaki Abdulmumin Ahmet de katarakt nedeniyle birkaç senedir görme duyusunun kaybolduğunu aktararak, "Sağ gözümde ileri derecede görme kaybı vardı. Diğer gözüm de yavaş yavaş görme yetisini kaybediyor. Tedavi olmak için param yoktu. Sonra tedavi ücretimin Türkiye'den gelen Kızılay tarafından karşılanacağı söylendi. Ameliyattan sonra eskisi gibi görecek olmama vesile olan herkese dua ediyorum. Binlerce kilometre öteden bize yardım elini uzatan herkese Allah da yardımcı olsun." ifadelerini kullandı.

- "Katarakt Ameliyatı Projesi" 600 hastaya ışık olacak

Sudan Sağlık Bakanlığı işbirliği ile ihtiyaç sahibi, maddi durumu elverişsiz insanların tedavi masraflarını üstlenen Türk Kızılayı, ilk etapta 400 hastanın tedavisini başlatarak, yapılan anlaşma gereği sayıyı 600 kişiye çıkarmayı hedefliyor.

Sudan'ın başkenti Hartum'da iki hastanenin göz kliniğinde eş zamanlı olarak başlayan katarakt ameliyatları, ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen hastalara şifa dağıtıyor.

Güneş ışınlarının etkisiyle her yıl on binlerce insanın katarakt tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı ülkede Kızılay'ın başlattığı proje, hayati önem taşıyor. Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği'nin de desteklediği proje kapsamında ameliyatları yaptırmaya başlayan Kızılay, Sudan Sağlık Bakanlığı'na ameliyat için başvuran diğer hastaya şifa olmak için de projenin kapsamı genişletmeye hazırlanıyor.

Kaynak: AA