Trabzon'da, 'Cumhuriyete Doğru' Konferansı

Avrasya Üniversitesince, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında, "Cumhuriyete Doğru" konferansı verildi.

Avrasya Ünivesitesi Ömer Yıldız Yerleşkesi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa, Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu ve Prof. Dr. Yavuz Özoran, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özoran, konferansta yaptığı konuşmada, milli günlerin millet olma bilincini arttıran, aynı şuurla ve aynı ilke etrafında birleşilmesini sağlayan günler olduğunu belirtti.

29 Ekim'in Türk milleti için ayrı bir önem taşıdığını aktaran Özoran, şunları kaydetti:

"Bugün bir yönetim şeklini değiştirip yerine ulus egemenliğine, akıl ve bilim temeline oturtulmuş, çağdaş bir yönetim şekli olan cumhuriyet rejimi getirilmiştir. 19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün Samsun'a çıkarak milli mücadeleyi başlatıp 29 Ekim 1923'te, 'Türk milletinin karakterine, adetlerine en uygun olan idare cumhuriyet idaresidir' diyerek ilan ettiği cumhuriyet, Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir. Cumhuriyetin en büyük erdemi Türk toplumunu ulus olma bilincine kavuşturması ve bireyi yurttaş konumuna yükseltmesidir."

Avrasya Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Levent Kalyon ise Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının devrimlerini belli bir sınıfın çıkarlarını koruma, Avrupa'nın isteklerini ön planda tutma, ya da olağanüstü bir durumu geçiştirme amacıyla değil de halk için bugünü ve yarını düşünerek yaptıklarını belirterek, "Bizlerin en büyük görevi, cumhuriyetin nimetlerini özümseyerek, gelecek neslimize iyi bir şekilde aktarmak olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA