'Meme Kanserinde Erken Tanı Önemli'

Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Melda Canbaz, meme kanserinde erken tanının önemli olduğunu bildirdi.

Edirne Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Canbaz, Türkiye’de ve dünyada kadınlarda görülen kanserlerinin dörtte birini meme kanserinin oluşturduğunu ifade etti.

Her sekiz kadından birinin hayatının bir döneminde meme kanseri tanısı aldığını aktaran Canbaz, şunları kaydetti:

"Günümüzde meme kanseri erken tanı konulmadığı takdirde öldürücülüğü ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu kadar sık görülen bir kansere erken tanı koymak giderek önem taşımaktadır. Bu nedenle dünyada olduğu gibi Türkiye’de de 1-31 Ekim tarihleri arası 'Meme kanseri farkındalık ayı' olarak kabul edilmektedir. Bu ay içerisinde meme sağlığı bilinçlendirilmesine yönelik çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Meme kanseri gelişiminde günümüzde artık çok iyi bilinen bazı risk faktörleri mevcuttur. Fazla kilolu (obez) olmak, yeterli fiziksel aktivite yapmamak, hiç doğum yapmamak ya da ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmış olmak, uzun süre doğum kontrol ilaçları kullanmak, menapoz sonrası meme kontrolü yapılmaksızın hormon tedavisi almak, alkol kullanmak, emzirme süresinin kısalması meme kanseri gelişiminde önemli risk faktörleridir. Bütün bunlar kişinin kendi çabasıyla kolaylıkla değiştirilebileceği risk faktörleridir. Cinsiyet, yaş, ırk, erken adet görme, geç menapoza girme, genetik faktörler ve aile öyküsü bulunması ise değiştirilemeyen risk faktörleridir."

Meme kanseri görülme sıklığı 40 yaş üzeri kadınlarda artığına dikkat çeken Canbaz, "En sık 50-59 yaş aralığında karşımıza çıkmaktadır. 40 yaş üzeri erkeklerde nadir de olsa meme kanseri karşımıza çıkabilmektedir. En sık belirti ele gelen kitledir. Bunun dışında meme derisinde kaşıntı, renk değişikliği, portakal kabuğu görünümü, meme ucunda veya cildinde çekilmeler, tek taraflı meme ucu kanlı akıntısı, koltuk altında kitle diğer başvuru nedenleridir. Meme kanseri ileri evrelere gelene kadar belirti vermeyebilir. Oysaki erken dönemde teşhis konulması, tedavinin başarılı olmasını ve hayatta kalma şansını arttırmaktadır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA