El Tiempo Gazetesi, İstanbul'u Manşetine Taşıdı

Güney Amerika’da bilinen El Tiempo gazetesi, "İstanbul’u asla unutmamak için kesinlikle yapılması gereken sekiz deneyim" başlıklı yazıyı manşetine taşıdı.

Güney Amerika’nın pek çok ülkesinde bilinen El Tiempo gazetesi, Adriana Garzon’un İstanbul deneyimlerini manşetine taşıdı. Adriana Garzon tarafından kaleme alınan yazı, “Hala camilerden yükselen ezan seslerini duyabiliyorum, hala baklava tatlısını, çayın acılığını ağzımda hissedebiliyorum. Hatta İstanbul sokaklarını işgal eden kestane kokusunu burnumda hissediyorum. Sadece çarşıları, sarayları, camileri, kalabalıkları, ve kalabalığın nasıl hazineye döndüğünü hatırlamak için gözlerinizi kapatın” şeklinde başlıyor.

Garzon, İstanbul’u ziyaret etmeyi, tüm duyuları etkileyen ve anılarda sonsuza dek süren bir deneyim olarak yorumlanıyor. Garzon, İstanbul için "Kültür ve mimari açısından o kadar zengin ki, sunduğu deneyimlerden bu kadar güçlü kokular, renkler ve tatlar o kadar etkili şekilde karşımıza çıkıyor ki etkisi altından çıkamıyoruz" ifadelerini kullanılıyor.

Adriana Garzon, İstanbul ile ilgili deneyimlerinde şunları kaydetti:

Sultanahmet’te kaybolmak

"M.Ö 2000 yılından kalma Sultanahmet, İstanbul’un en eski semti. Günümüzde bir açık hava müzesi konumunda. Mümkün olduğu kadar çok uzun süre sokaklarında kaybolun. Patikalarında gezinin. İstanbul’u keşfetmek için iyi bir başlangıç noktası. Burası, Bizans İmparatorluğu’ndaki ismi olan Konstantinopolis’in spor ve sosyal merkezi olan eski yarış pisti olan Sultanahmet Meydanı (At Meydanı). Bugün iki dikili taş, Theodosius ve Konstantin taş bloklarla inşa edilmiş yürüyebileceğiniz bir bulvar."

En iyi gün batımı

“Karşılaştırma yapmak kötü olabilir. Ama gün batımları arasında, İstanbul ilk sıralarda kesinlikle yer alır. Kırmızı güneşin düştüğünü görün ve camilerin minarelerinin arkasına saklanın ya da sarayların cepheleri asla unutmayacak bir görüntülere şahit olun. Portakal renkleri ve kırmızıların İstanbul’un üzerine inmesi mistik bir dokunuştur."

Pencerede bir Türk çayı

“Kaçırılmayacak bir deneyim, bu şehri yukarıdan görmek için. Fırsatlar çoktur. En popüler olanı Galata Kulesi’dir. Dokuzuncu kata (61 metre yükseklik) çıkan asansörler var. En tepede, kuleyi çevreleyen ve 360 derecelik bir görünüm sunan balkonları mevcut. Buradan; Beyoğlu, Boğaziçi, Marmara Denizi, Haliç ve Tarihi Yarımada’sını görebileceğini bir manzara."

Pazarlık sanatı

"İstanbul yaşamının en güzel kısımlarından birisi de çarşıları ve pazarlardan geçer. İçlerinde bütün duyular uyanır. Renkler, kokular, tatlar, sesler ve dokular işgale uğrar. Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısı tavsiye edilir. Şehrin lezzetinin bir kısmını alacağınız baharatlar, çaylar ve yemişleri almalısınız. Kapalı Çarşı’da el işleri ve tipik ürünler ile el çantaları, kıyafetler ve aksesuarlar bulacaksınız. Önemli olan korkusuzca pazarlık etmektir, bu çarşıların büyüsü ve cazibesinin bir parçasıdır. Türk cüzdanlarını, anahtarlıklarını ve bileziklerini tipik Türk nazar boncuklarını getirmeyi unutmayın."

Zenginliklerinizi ölçmek için bir saray

"Dolmabahçe, Topkapı ya da Beylerbeyi, sadece üç saraydan bahsetmek bile yeterli. Oraları ziyaret etmek Osmanlı döneminin sultanlarının yaşamına girmek için ilk adım. Bu imparatorluğun idari merkezi olan Topkapı, Fatih Sultan Mehmet’in yaşamını anlatan evleri, portikleri, avluları ve atölyeleri barındırıyor. Nesnelerden ve mobilyalardan nasıl yaşadıklarına dair bir fikir sahibi olacaksınız. İstanbul ticaret, ekonomi ve kültür için önemli bir noktadır. Boşuna değil, İpek Yolu ve onunla birlikte Çin, Hint Yarımadası, İran, Arabistan, Suriye, Türkiye, Avrupa ve Afrika arasında dolaşan zenginlikler ve mücevherler, kumaşlar ve yiyecekler buradan başlar. Bu saray ve müzelerde birçok hazine hala korunmakta."

Ezan seslerini dinleyin

“Günde 5 kez Müslümanlar Allah’ın kendilerini dua etmeleri için camilere çağırdığı ezan sesini duyarlar. Bu ezan sesleri sizi de camileri ziyaret etmeye davet edecek. Şehrin birçok minaresinden, hoparlörlerden dua sesleri gelir. Elbette en gelenekselini Sultanahmet’i gezerken duyacaksınız. Durun, sadece birkaç dakika dinleyin. Dili anlayamasanız bile içinize dolduracağı huşuya şahit olun. Allah’ı hatırlamak için ayetlerin nasıl sizi etkiyeceğini dinleyin. İslam dini için çok özel ve saygın bir an ezan."

Instagram kralı saltbae ile fotoğraf çektirin

“Bu kolay bir meydan okuma değil, ama eğlenceli. İstanbul’da, dünya gastronomi alanındaki en yüksek basamaklardan biri. Sosyal ağlardaki en ünlü kasap şefi Nusret’in iki lokantası var. 36 yaşında bu çocukla fotoğraf çekmeye ödeyeceğiniz rakam değer."

Birçok aperatifler ve lezzetler

“İstanbul’daki deneyimin önemli bir kısmı yemek. Seçenekler sonsuz. Herkes için bir şey var. Türk yemekleri ile ilgili iyi restoranlar bulmak çok kolay ve fiyatlar çok uygun. Tipik bir restorana gitmek Türk köftesi, kırmızı mercimek çorbası, mezeler ve dolmalar, yoğurt, taze sebzeler ile akşam yemeği yiyebilirsiniz. Tabii biftek ya da kuzu ve tavuk da."
Kaynak: İHA