Böbrek Nakliyle Sağlığına Kavuştu

Çanakkale'de 3,5 yıldır böbrek yetmezliğiyle mücadele eden 54 yaşındaki hasta, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirilen organ nakliyle yaşama tutundu.

Böbrek Nakliyle Sağlığına Kavuştu
Çanakkale'de 3,5 yıldır böbrekyetmezliğiyle mücadele eden 54 yaşındaki hasta, ÇanakkaleOnsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirilenorgan nakliyle sağlığına kavuştu.

Alınan bilgiye göre, Çanakkale'de, 3,5 yıldır böbrek yetmezliği nedeniyle diyalizebağlı yaşayan Karaman, çeşitli nakil merkezlerine başvurmasınarağmen donör bulunamadı.

Bir yıl önce ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ NakilMerkezi'ne müracaat eden Hatice Karaman'a, Bandırma Devlet Hastanesinde beyin kanaması sonucubeyin ölümü gerçekleşen 39 yaşındaki bir kişinin böbreği,ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi organ nakilekibi tarafından başarılı bir operasyonla nakledildi.

ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan, konuya ilişkin açıklamasında, operasyonun geçen hafta cumartesi günü gerçekleştirildiğini ve hastasının tümfonksiyonlarının normale döndüğünü belirtti.

Karaman'ın 3,5 yıl önce bulantı, kusma, halsizlik ve genel durumbozukluğu nedeniyle doktora başvurunca hastalığının ortaya çıktığını anlatan Alan, şunları kaydetti:

"Eş zamanda diyalize girme kararı verilmiş ve 3,5 yıl boyuncahastamız diyalize bağlanmış. Makineye bağlı bir şekildehayatını devam ettirmeye çalıştı. Bu süre zarfında hastamız,yiyemedi, içemedi, gezemedi. Nakil olmaya karar verdiğinde bir yılönce merkezimize müracaat etti. Bugün hastamızın bizemüracaatının yıl dönümü. Kendisine Bandırma'da beyin ölümügerçekleşen bir vatandaşın böbreği nakledildi."

Türkiye'de 30bin civarında böbrek bekleyen hasta olduğunu, yılda bin 500 hastayanakil yapıldığını anımsatan Alan, "Organ bağışı konusunda vatandaşlarımızın destek vermelerini rica ediyorum. Merkezimize kayıt olmak böbreknakli bekleyen hastalarımız için bir avantajdır. Bir yıl içindeuygun böbrek çıkma ihtimali yüksek." değerlendirmesinde bulundu.

Organ nakliyle sağlığına kavuşanHatice Karaman da bağışta bulunanlara duyarlı davranışlarından dolayı teşekkür etti.

Karaman, organ bağışı sayesinde sağlığına kavuştuğunu vurgulayarak, "Bundan sonra her şey daha güzel olacak.İstediğim gibi gezebileceğim. Çocuklarıma gideceğim,torunlarıma gideceğim. Hayatım çok kısıtlıydı. Umreye çokgitmek istiyordum bu hastalık yüzünden gidemedim. Bir hafta içindesağlığıma kavuştum. Tüm insanlardan bağışçı olmalarınıistiyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA