Pazarcının Dil Sorununa Jet Çözüm

Edirne'de Ulus Pazarı yönetimi, esnafın gelen yabancı turistlerle daha iyi anlaşabilmesi ve alışverişin sağlıklı şekilde yapılması için Bulgarca ve Yunanca mini el sözlüğü hazırlayıp, dağıttı UPEK Başkanı Bülent Reisoğlu: 'Esnafların yabancılarla iletişim sorununu en basit şekilde çözebilmek için küçük bir sözlük yaptık. Bu sözlükte 250 kelime ve cümle bulunuyor. Esnafımızın Bulgar ve Yunan vatandaşlarla daha iyi iletişim kurabilmesi adına güzel bir adım oldu'

Pazarcının Dil Sorununa Jet Çözüm
Edirne'de, Ulus Pazarı yönetimi, esnafın gelen yabancı turistlerle daha iyi anlaşabilmesi ve alışverişin sağlıklı şekilde yapılması için Bulgarca ve Yunanca mini el sözlüğü hazırladı.

Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı Edirne'de her hafta cuma günleri kurulan, kıyafetten zücaciyeye pek çok ürünün satıldığı, halk arasında "Sosyete Pazarı" olarak bilinen Ulus Pazarı'na, komşu Bulgaristan ve Yunanistan'dan gelen ziyaretçilerin ilgisi, esnafın yüzünü güldürüyor.

Pazar yönetimi, esnafın gelen yabancı turistlerle daha iyi anlaşabilmesi ve alışverişin sağlıklı şekilde yapılması için Bulgarca ve Yunanca kelimelerin, cümlelerin yazılı olduğu öğretici kağıtlar hazırlayıp, esnaflara dağıttı.

Ulus Pazarı Esnaf Kooperatifi (UPEK) Başkanı Bülent Reisoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, esnafın yabancı turistlerle dil sorunu aşmak için "el sözlüğü" hazırladıklarını söyledi.

Yabancı müşterilerin pazara ilgi gösterdiğini belirten Reisoğlu, "Son aylarda Edirne'ye ciddi şekilde Bulgaristan ve Yunanistan'dan turist geliyor. Bu gelen vatandaşlar kent çarşılarında ve pazarlarında yoğun şekilde alışveriş yapıyor. Bu durum esnaf için dil bilme zorunluluğu getirdi. Esnafların yabancılarla iletişim sorununu en basit şekilde çözebilmek için küçük bir sözlük yaptık. Bu sözlükte 250 kelime ve cümle bulunuyor. Esnafımızın Bulgar ve Yunan vatandaşlarla daha iyi iletişim kurabilmesi adına güzel bir adım oldu. 500 esnafımıza bunları dağıttık ve ilgi gördü. Hem pazarcılar hem de yabancı vatandaşlar alışverişlerini daha kolay şekilde yapabiliyor." ifadelerini kullandı.

Reisoğlu, pazar esnafı ve müşterileri için önümüzdeki günlerde daha kapsamlı çalışmalar yapacaklarını da dile getirdi.

Esnaf Seyfettin Haki de pazara ilgiden memnun olduklarını dile getirdi.

Dil sorununu bu sözlükle çözdüklerini aktaran Haki, "İşlerimiz çok iyi. Yerli ve yabancı herkes pazara akın ediyor. Yabancı müşterilerle olan iletişimimizi hazırlanan sözlüğe bakarak çözüyoruz. Fiyatlar, günlük konuşma için her şey sözlükte yazıyor." dedi.

Bulgaristan'dan gelen Yıldız Hüseyinova da alışveriş yapmak için düzenli olarak Edirne'ye geldiklerini belirterek, "Edirne bizim için çok uygun. Hem kaliteli hem de ucuz ürünleri burada bulabiliyoruz. O yüzden uygun oldukça Edirne'ye geliyoruz." diye konuştu.
Kaynak: AA