INF Krizi Gölgesinde NATO Ve Rusya Bir Araya Gelecek

Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'na (INF) yönelik kriz sürerken, Rusya ve NATO büyükelçileri gelecek hafta Brüksel'de bir araya gelecek.

Rusya ve NATO büyükelçileri, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'na (INF) ilişkin kriz ve ittifakın en büyük askeri tatbikatı "Trident Juncture 18" sürerken Brüksel'de bir araya gelecek.

NATO yetkilisi AA muhabirine yaptığı açıklamada, NATO-Rusya Konseyi'nin 31 Ekim'de Brüksel'de toplanacağını söyledi.

Toplantının NATO'nun Rusya'ya karşı yürüttüğü "savunma ve diyalog" unsurlarını içeren çift ayaklı tutumunun bir parçası olduğunu kaydeden yetkili, son iki yılda Rusya ve NATO'nun 29 büyükelçisinin 8 kere bir araya geldiğini anımsattı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Moskova ve Washington yönetimi arasındaki 1987 tarihli INF'den çekilme kararı aldığını açıklaması, taraflar arasında gerginlik yaratmıştı.

Taraflar birbirini anlaşmaya sadık kalmamakla suçlarken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'yı hedef almış ve "Yeni bir soğuk savaş ve silahlanma yarışı istemiyoruz." uyarısında bulunmuştu.

- Rusya sınırında NATO tatbikatı

Diğer yandan NATO'nun Rusya'nın komşusu Norveç'te gerçekleştirdiği en büyük askeri tatbikat olan "Trident Juncture 18"e Moskova yönetimi tepki göstermişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, tatbikatın "dostane" olmadığını belirterek, "NATO'nun bütün bu hazırlıkları göz ardı edilemez. Rusya güvenliğini sağlamak için gereken önlemleri alacaktır." açıklamasında bulunmuştu.

NATO yetkilileri ise tatbikatın sadece "savunma amaçlı" olduğunu ve birebir hiçbir ülkeyi hedef almadığını vurguluyor.

Kaynak: AA