AFAD'ın Afet Bilinçlendirme Eğitimleri

Çanakkale İl Afet ve Acil DurumMüdürlüğü (AFAD) tarafından, afetlere ve acil durumlara karşı vatandaşlarınbilgilendirilmesi ve farkındalığın arttırılması için düzenlenen eğitimler sürüyor.

AFAD’ın uzman eğitmenleri tarafından Biga, Bayramiç,Çan ve Yenice ilçelerine bağlı 64 köyde yaşayan 3 bin 150 kişiyetemel afet bilinci, ilk 72 saat temel yangın bilgisi ve acildurumlarda bina tahliyesi eğitimleri verildi.

AFAD eğitmenlerinceköy kahvelerinde 19.00-21.00 saatleri arasında verileneğitimlerde, afetlerden önce alınması gereken tedbirler, afetanında yapılması gereken doğru davranış şekilleri ve afetsonrası için yapılması gereken planlamalar olmak üzere 3 temelbaşlık altında detaylı eğitimler veriliyor.

AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, afetönleme ve zararlarını azaltma çabaları için, vatandaşlarınbilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi için eğitim çalışması yaptıklarını söyledi.

Bu kapsamda köylerde, okullarda, sivil toplum kuruluşlarında,kamu ve özel sektör kuruluşlarında afet bilinci eğitimlerinin gerçekleştirildiğini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Eğitim ve bilinçlendirmeçalışmalarındaki amacımız afete dirençli bir Çanakkaleoluşturmaktır. Afetlere karşı hazırlıklı olmanın en önemlibasamağı bilinçli ve eğitimli bir topluma sahip olmaktır. Bunedenle 2018 yılı eğitim planlamamıza göre yıl içerisindeÇanakkale genelinde 30 bin vatandaşımıza eğitim verme hedefikoymuştuk. Şu ana kadar 23 bin vatandaşımıza temel afet bilinci,ilk 72 saat, temel yangın bilgisi, acil durumlarda bina tahliyesi vehafif arama kurtarma konularında eğitimler verdik. Yıl sonuna kadar30 bin hedefimizi yakalamak için çalışmalarımıza hızlı birşekilde devam ediyoruz. Adeta zamanla yarışıyoruz. Türkiyeİstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Çanakkale nüfusununyüzde 41’i beldelerimizde ve köylerimizde yaşıyor. Bu nedenle nüfusyoğunluğuna ve merkeze uzaklığına göre belirlediğimizköylerimizde kaymakamlıklarımız ve muhtarlıklarımız ilekoordineli olarak afet bilinci eğitimleri düzenliyoruz. Afetsonrası can ve mal kaybını en aza indirmek amacıylavatandaşlarımızda afet bilincini ve farkındalığını oluşturmakiçin verdiğimiz eğitimlere aralıksız devam edeceğiz."

Kaynak: AA