Mısır'ın Turist Çekmek İçin Yeni Adımı Açıklaması 'Zorunlu Sigorta'

Mısır, ülkeye gelen turist sayısını artırmak, yaşanan saldırı ve kazaların oluşturduğu güvensizlik ortamını bertaraf etmek için turistleri sigortalama yoluna gidiyor Turizm İşletmeleri Odası Yabancı Turizmi Komitesi eski Başkanı Adil Zeki: 'Söz konusu proje uzun yıllar gecikti. Bu süre zarfında milyonlarca turisti ağırlama imkanımız vardı'

HÜSEYİN ABDULFETTAH - Mısır'da yaşanan bazı kazalar ve zaman zaman düzenlenen terör saldırılarının oluşturduğu güvensizlik ortamını bertaraf etmek ve turist sayısını artırmak için ülkeye gelen turistler "zorunlu sigortaya" tabi tutulacak.

Finansal Denetim Otoritesi 17 Temmuz 2018'de ülkeye gelen turistlerin sigortalanması yasa tasarısını hazırlamıştı. Ülkeye turist çekmek amacıyla atılan söz konusu adım, Mısır'da bu yönde atılmış adımlardan sadece bir tanesi. 2016 yılında da havalimanları ve turistik tesislerde güvenliği artırmak için fon tahsis edilmişti.

Mısır Havacılık Bakanı Şerif Fethi daha önce yaptığı açıklamada, havalimanları güvenlik sistemlerinin en yeni ekipmanlarla donatılması için ilk aşamada 60 milyon dolar harcandığını ifade etmişti.

Turizm uzmanları ise zorunlu sigortanın, özellikle İngiltere ve Rusya gibi vatandaşlarının Mısır'a seyahat etmelerini yasaklayan ülkelerin güvenini yeniden kazanmak için güvenli bir sığınak olduğu görüşünü savunuyor.

- "Turist sayısı artacak"

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan Turizm İşletmeleri Odası Yabancı Turizmi Komitesi eski Başkanı Adil Zeki, turistleri sigortalama projesinin ülkeye gelen turist sayısını artıracağını ifade etti.

Geçen yıllarda turistlerin sigortalanması projesinde büyük mesafe katettiklerini ancak bazı sebeplerden ötürü projenin sekteye uğradığını aktaran Fethi, "Söz konusu proje uzun yıllar gecikti. Bu süre zarfında milyonlarca turisti ağırlama imkanımız vardı." dedi.

Fethi, uluslararası sigorta şirketlerinin, bazı ülkelerin, vatandaşlarına Mısır'a seyahat yasağı getirmesi nedeniyle ülkeye gelen turistleri sigortalamaya yanaşmadığını aktardı.

Ekim 2015'te Rusya'ya ait bir yolcu uçağının Şarm eş-Şeyh'te düşmesinin ardından Rusya ve İngiltere vatandaşlarına Mısır'a seyahat yasağı getirmişti.

- "Güven ortamı oluşturacak"

Eski Mısır Turizm Bakanlığı Müsteşarı Samih Saad da ülkeye gelen turistlerin sigortalanmasının, herhangi bir tehlikeye maruz kalmaları durumunda hem kendileri hem de yakınları için güven ortamı oluşturacağına işaret etti.

Zorunlu sigorta uygulamasının, yaşanması muhtemel kazalarla en hızlı şekilde baş etme yollarından biri olduğunu kaydeden Saad, ülkedeki büyük turizm şirketlerinin 2014 yılında bu kanuna karşı çıktığını hatırlattı.

- "Yaşanan en önemli kazalar"

Zorunlu sigortanın gündeme getirildiği Mısır'da, son 8 yılda kazalar ve terör saldırıları nedeniyle çok sayıda turist yaralandı ya da yaşamını yitirdi.

Bu olaylardan en dikkati çekenleri ise şu şekilde:

Kasım 2010'da bir Alman turist (70), Şarm eş-Şeyh'te yüzerken köpek balığının saldırısına uğradı ve yaşamını yitirdi. Yine aynı dönem 3 Rus turist köpek balığı saldırısına uğrayarak ağır yaralandı.

Mayıs 2012'de Güney Sina'da silahlı kişiler, 2 Amerikalı turisti kaçırdı. Bir davada yargılanan sanığın serbest bırakılması için rehin tutulan turistler daha sonra salıverildi.

Şubat 2013'te El-Uksur (Luksor) kentinde sıcak hava balonu kazası sonucu 19 turist hayatını kaybetti. Yine aynı yıl mayıs ayında Sina'nın güneyindeki Saint Catherine kenti yakınlarında turistleri taşıyan bir otobüsün devrilmesi sonucu 6 Meksikalı turist öldü, 25'i yaralandı.

Şubat 2014'te Taba'da turistleri taşıyan bir otobüsü hedef alan intihar saldırısında 3 Koreli hayatını kaybetti.

Ekim 2015'te Şarm eş-Şeyh-St. Petersburg seferini yapan 9268 sefer sayılı Airbus A321 tipi uçak, havalandıktan kısa süre sonra 17'si çocuk 217 yolcu ve 7 kişilik mürettebatıyla, Mısır'ın Sina Yarımadası'nın kuzeyinde düştü.

Temmuz 2017'de Hurgada'da bir kişi sahil kenarındaki 6 turiste kesici aletle saldırarak, yaraladı. Yine aynı ay, Hurgada'da meydana gelen trafik kazasında 6'sı Hollandalı olmak üzere 9 kişi yaralandı.

Ocak 2018'de Luksor'da 20 turisti taşıyan balon zorunlu iniş yaptığı sırada Güney Afrikalı bir turist öldü, 7 turist yaralandı.
Kaynak: AA