Ordu İstiridye Mantarında Öne Çıkmayı Hedefliyor

Ordu Valisi Seddar Yavuz: 'Ordu olarak bizim bu alanda da öne çıkmamız lazım. Hızla pazara girmemiz gerekir. Depolama ve pazarlama sorunlarını aşıp hızla bu üretimi yaygınlaştırmamız lazım'

Ordu Valisi Seddar Yavuz, Ordu'nun fındığın yanında istiridye mantarı üretimiyle de öne çıkmasını istediklerini ifade ederek, "Ordu olarak bizim bu alanda da öne çıkmamız lazım. Hızla pazara girmemiz gerekir. Depolama ve pazarlama sorunlarını aşıp hızla bu üretimi yaygınlaştırmamız lazım." dedi.

Vali Yavuz, Tarım ve Orman Bakanlığının Genç Çiftçi Projesi kapsamında sağlanan destekle Gülyalı ilçesinde Elçin Özge Cörüt tarafından kurulan istiridye mantarı üretim tesisinde incelemede bulundu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz ile işletme sahibi Cörüt'ten tesisle ilgili bilgi alan Vali Yavuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, tesisi kuran genç çiftçiyi tebrik etti.

Yavuz, ekonomik kalkınma için daha fazla üretime ihtiyaç olduğunu ifade ederek, "Hepimiz çok çalışıp üreteceğiz. Ülkemiz ancak böyle kalkınabilir. Ordu olarak bizim bu alanda da öne çıkmamız lazım. Hızla pazara girmemiz gerekir. Depolama ve pazarlama sorunlarını aşıp hızla bu üretimi yaygınlaştırmamız lazım." dedi.

Tarım sektöründe ürün çeşitliliğini artırma ve geliştirme projelerinin olduğuna işaret eden Yavuz, şunları söyledi:

"Bu ilin sadece fındığa dayalı tarım ekonomisinden hızla uzaklaşması gerekir. Onun için bu tür girişimleri, yatırımları, tesisleri önemsiyoruz. Sizleri destekleyeceğiz. Sorunlarınızın giderilmesi yönünde de gerekli girişimleri ve adımları atacağız. Önümüzdeki günlerde kültür mantarı üreticileri ile bir toplantı yaparak sizlerin sorunlarını, sıkıntılarını etraflıca dinleyip birlikte çözüm yolu bulacağız."

İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz ise bakanlığın sağladığı desteklerle Ordu genelinde 20 kültür mantarı üretim tesisi kurulduğunu belirterek, bu tesislerden 5'inin beyaz şapkalı mantar, 15'inin ise istiridye mantarı tesisi olduğunu ifade etti.

Yaklaşık 2 bin 800 metrekare olan üretim alanlarının tam kapasiteyle üretim yapması halinde Ordu'da yıllık 280 ton kültür mantarı üretimi yapılabildiğine dikkati çeken Yılmaz, 100 metrekarelik tesislerde üç ay içerisinde 2-3 ton arasında ürün alınabildiğini, çiftçilerin 30 bin liraya kadar gelir elde edebildiğini kaydetti.

Yılmaz, Ordu'da kültür mantarı yetiştiriciliğinin bilinçli şekilde yapılması için 217 kişiye teorik ve uygulamalı eğitimler verdiklerini de kaydetti.

- "Yaklaşık 2-2,5 ton üretim yapabiliyoruz"

Üretici Elçin Özge Cörüt de daha önce özel sektörde çalıştığını, köydeki fındık dikili arazilerinden de istedikleri verimi alamayınca farklı ürün konusunda araştırma yaptığını söyledi.

Çilek dikimi ile istiridye mantarı arasında tercihini, mantar üretiminden yana kullandığını ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvuruda bulunarak Genç Çiftçi Projesi'nden yararlanarak tesisini kurduğunu anlatan Cörüt, "Karadeniz Bölgesi'nin iklimi istiridye mantarı için çok uygun. Bu tesisimizde 3 ayda yaklaşık 2-2,5 ton üretim yapabiliyoruz." dedi.
Kaynak: AA