Kadılara Ev Sahipliği Yapan Tarihi Konak Konuklarını Bekliyor

Ordu'nun Ünye ilçesinde bir dönem kadılara ev sahipliği yapan ve Ünye Belediyesince kamulaştırıldıktan sonra restore edilen Hüseyin Sabri Kadı Konağı, konukevi olarak hizmet verecek Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar: 'Zemindeki halısından yatak örtüsüne kadar orijinal bir görüntü ortaya çıktı. Konukevini hazırlarken geçmişi yaşatabilmeyi göz önünde bulundurduk'

Kadılara Ev Sahipliği Yapan Tarihi Konak Konuklarını Bekliyor
Ordu'nun Ünye ilçesinde bir dönem kadılara ev sahipliği yapan Hüseyin Sabri Kadı Konağı, restorasyonun ardından konukevi olarak hizmet verecek.

Ünye Belediyesi tarafından Kültür Yolu Projesi kapsamında 30 Haziran 2017'de 798 bin lira bedelle ihaleye çıkan, çevre düzenlemesi için de 150 bin lira harcanan konakta restorasyon çalışmalarına Ağustos 2017'de başlandı.

Hamidiye Mahallesi'ndeki konak, kısa sürede aslına uygun restore edilerek, bahçe, giriş ve orta katı kafe ve restoran, üst katı ise konaklama bölümü olarak düzenlendi.

Ünye Belediye Konukevi olarak hizmet verecek tarihi binanın restoran ve kafe kısmı Temmuz 2018'den itibaren faaliyete girdi.

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki Hüseyin Sabri Kadı Konağı'nın, Osmanlı dönemi sonu, Cumhuriyet dönemi başı eseri olarak bilindiğini söyledi.

Konağın, Ali Rıza Bey'in oğlu Hüseyin Sabri Kadı'nın evi olarak bilindiğini ifade eden Çamyar, "Hüseyin Sabri Kadı, iyi ilim bilen, dönemin adil insanlarından biri. Bu konakta da misafirlerini bolca ağırlayan biri. Bu nedenle konağın, konukevi olmasını uygun gördük." dedi.

Çamyar, konağın yaklaşık 23 mirasçısı olduğunu belirterek, "Bu eser son derece yıkık, dökük ve harabe haldeydi. Kültür Yolu Projesi kapsamında kamulaştırılarak Ünye Belediye Konukevi olarak şehrimize kazandırdık. Güzel bir binayı Ünye'mize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz." diye konuştu.

- Aslına sadık kalındı

Konağın Ünye evleri mimarisinde restore edildiğine dikkati çeken Çamyar, restorasyon sırasında orijinal malzemelerin de kullanıldığını, konağın aslına sadık kalınmasına dikkat edildiğini söyledi.

Çamyar, tasarımı yaparken iç mimardan destek alındığını da belirterek, "Bölgesel hassasiyeti göz önünde bulundurarak yatak örtüsünden, perdesine, havlularının işlemesine kadar el işçiliğine dikkat edildi. Zemindeki halısından yatak örtüsüne kadar orijinal bir görüntü ortaya çıktı. Konukevini hazırlarken geçmişi yaşatabilmeyi göz önünde bulundurduk. Dünü ve bugünü harmanlayarak yapmaya çalıştık." diye konuştu.

"Kadılar Şehri" olarak anılan Ünye'de bir dönem kadılara ev sahipliği yapan konağın, bugün belediye konukevi olarak misafirlerini ağırlamaya başladığını kaydeden Çamyar, konukevinin resmi açılışının, Belediye Meclisi'nde fiyatlandırma ve işletmeyle ilgili kararın çıkmasının ardından yapılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA