İBB Başkanı Uysal, Havaist'i Tanıttı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal: 'İhale yapılırken ve daha sonra iptal edildiği zaman, yeni havalimanına ulaşımın nasıl olacağı merak konusu oldu. Belki de 'Toplu ulaşım nasıl olacak?' diye telaşlananlar var. Hiç telaş etmesinler. En güzel şekilde çözüldü' 'Şu anda 31 Aralık'a kadar yeni havalimanında 5 ayrı noktaya uçuş var. Bizim de 20 otobüsümüzle 5 noktadan oraya ulaşımı hizmetimiz var. Yılbaşından sonra bütün uçuşların yeni havalimanından yapılması halinde bütün otobüsler devreye sokularak bu ulaşımı sağlayacağız'

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, yeni havalimanına toplu ulaşım hizmeti için ihale yapılırken ve iptal edilirken buraya ulaşımın nasıl sağlanacağının merak konusu olduğunu belirterek, "Belki de 'Toplu ulaşım nasıl olacak?' diye telaşlananlar var. Hiç telaş etmesinler. En güzel şekilde çözüldü." dedi.

Uysal, Yeni Havalimanı'nın ulaşımını gerçekleştirecek İBB'nin şirketi İstanbul Otobüs A.Ş'nin yeni markası Havaist'in tanıtımını yaptı. Sütlüce'de toplu ulaşımda kullanılacak otobüslerin bulunduğu alanda açıklama yapan Uysal, 29 Ekim'de devreye sokacakları ulaşım modeli hakkında bilgi verdi.

Yeni havalimanına ulaşmak isteyen İstanbullular ile alana inip oradan İstanbul'a gelmek isteyenlerin ulaşımı konusunda çok ciddi planlar yaptıklarını anlatan Uysal, İETT'nin ihale öncesinde İGA, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Türk Hava Yolları (THY) yöneticileriyle ayrıntılı toplantılar gerçekleştirdiğini söyledi.

İETT Genel Müdürlüğü'nün gerekli çalışmaları yaparak ayrıntılı bir hesap ortaya çıkardığını kaydeden Uysal, "Cumhuriyetimizin 95. yılında 29 Ekim'de dünyanın en büyük havalimanının açılışı yapılacak. Yeni havalimanına 18 ayrı noktada ulaşım planlanıyor. Yıllık 100 milyon kişinin kullanacağı hesaplanan yeni havalimanına, yıllık 70 milyon kişinin ulaşımını sağlamamız gerektiğini hesapladık." diye konuştu.

- "En lüks otobüsler"

Ulaşımın sağlanması için metro ihaleleri yapıldığını ve bunların inşasının devam ettiğini aktaran Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Metro bitinceye kadar bu hatlarımız, taşımada çok önemli olacak. Ancak metro çalışmaya başladıktan sonra da bu hatlarımızın önemli bir ulaşım şekli olacağını düşünüyoruz. 18 noktada 150 otobüsle yapılacak taşımacılık sisteminin de, 'eğer yeni yapılan 3'üncü havalimanımız dünyanın en büyük, en iyi, en güzel havalimanı ise bu taşımacılık sistemi de otobüsle yapılabilecek en iyi, en güzel ve en lüks taşımacılık olmalı' dedik. Bu konuda otobüslerimizin özelliklerini belirledik. En lüks otobüsler. Başlarken sıfır olacak ve 5 yaşın üzerinde otobüsler kullanılmayacak. Ve valiz ve el çantalarıyla ilgili de yine otobüslerimiz "Lüks Bagaj" sistemine sahip."

"Lüks Bagajlı Taşımacılık" sisteminin hayata geçirilmesi konusunda yetkinin başından beri İETT Genel Müdürlüğü'ne ait olduğunu, ihale yapılmasına karar verildiğini hatırlatan Uysal, şu bilgileri verdi:

"27 Eylül'de yapmış olduğumuz ihalede, beklediğimiz rakamların gelmediğini ve ihaleye giren firmaların gerçek bir rekabet ortamı oluşmadığını görünce bu tarihte yapılan ihaleyi iptal ettik. Bunun üzerine tekrar ihaleye çıktık. Bu ihalede gelen teklif yaklaşık 475 milyon lira idi. İkinci ihalede tahmini bedel olarak 702 milyon liradan çıktık. Bu ihaleyi, İstanbul Otobüs A.Ş firmamız 755 milyon 820 TL ile kazandı. Bu ihaleyi kazanan Otobüs A.Ş şirketimiz, bu bedeli İETT Genel Müdürlüğümüze verecek. Ayrıca havalimanını işleten İGA'ya da bir bedel ödeyecek. Ancak bunun sözleşmesi henüz yapılmadı. Bu ödeme ne karşılığı? Bu ödeme İGA'nın, bize yani taşıma işini yapan Otobüs A.Ş'ye havalimanı sahası içerisinde parklanma alanı, şoförler ve yardımcı personelimizin dinlenme alanı hizmeti sunması karşılığında verilecek. Bu konularda görüşmeler yapılıyor. Bunun için bir protokol ve sözleşme yapılacak. Devamında bunun karşılığında her yıl ödeme yapılacak."

- "5 noktada 20 otobüsle günde 10 sefer yapılacak"

İlk etabı 29 Ekim'de açılacak havalimanında önceleri sadece 5 noktaya uçuş yapılacağını kendilerinin de İstanbul'un 5 farklı noktasından havalimanına toplu ulaşım yapacaklarını hatırlatan Uysal, şunları söyledi:

"Hatların tamamında değil, 5 noktada 20 otobüsümüzle günde 10'ar sefer yapmak şartıyla çalışmalara başlıyoruz. Havalimanına gitmek isteyen ya da havalimanından İstanbul'a gelecek yolcuların, metro açıldıktan sonra otobüste yer yoksa metroyu tercih edecekleri bir sistem kurmak istiyoruz. Yani o kadar lüks ve kaliteli. Bu lüks ve kaliteli yolcuğun bedeli ise mesafeye göre değişiyor. Yeni havalimanının yerini göz önünde bulundurduğumuzda en yakın mesafe 10 kilometreden başlıyor 93 kilometreye kadar çıkıyor. Yeni havalimanı-Pendik arasındaki uzaklık 93 kilometre. Pendik'ten yeni havalimanına ulaşım 30 lira karşılığında yapılacak. En yakın mesafenin fiyatı ise 12 lira."

Fiyatların çok yüksek olmadığını dile getiren Uysal, konuşmasına şöyle devam etti:

"Buradaki araçların konforunu düşünerek ödemeleri planladık. Bütün ödemeler İstanbulkart üzerinde yapılabilecek. Yolcularımız, akıllı telefonlarıyla araçlar hangi noktada, ne zaman kalkıyor bunu da takip edebilecek. Vatandaşlarımız, şu anda İstanbul'daki trafiği nasıl takip edebiliyorlarsa Havaist'in de trafiğini birebir takip edebilecek. Şu anda belirlemiş olduğumuz 5 nokta, metro, deniz otobüsü, İETT otobüslerinin transfer merkezi diye bileceğimiz yerlerdir. 18 noktanın güzergahı belirlenirken raylı sistem, deniz ulaşımı ve toplu ulaşım araçlarının geldiği noktalar göz önünde bulundurularak yapıldı. Özellikle ihale yapılırken ve daha sonra iptal edildiği zaman yeni havalimanına ulaşımın nasıl olacağı çok merak konusu oldu. Belki de toplu ulaşım nasıl olacak diye telaş edenler var. Hiç telaş etmesinler. En güzel şekilde çözüldü. Şu anda 31 Aralık'a kadar yeni havalimanında 5 ayrı noktaya uçuş var. Bizim de 20 otobüsümüzle 5 noktadan oraya ulaşım hizmetimiz var. Yılbaşından sonra bütün uçuşların yeni havalimanından yapılması halinde bütün otobüsler devreye sokularak bu ulaşımı sağlayacağız. Yolcularımızın konforunu düşünme adına bütün otobüslerimizde internet bedava. Bütün araçlarda yardımcı personelimiz olacak. Havaist'imiz İstanbullulara hayırlı olsun. Bu 2 aylık süre, yeni havalimanına ulaşım hem bizim hem de yolcularımız adına bir deneme süreci. Bu süreçte ulaşım fiyatları da yüzde 50 indirimli olacak. İndirimin 2 aylık olduğunu özellikle hatırlatalım ki yılbaşından sonra belirlenen fiyatlarla hizmet verildiğinde 'Otobüs A.Ş yüzde 50 zam yaptı' diye eleştirilmesin."

Konuşmanın ardından sahnede kurdele kesimi yapılarak yeni otobüsler hizmete alındı. Ardından İBB Başkanı Mevlüt Uysal, bir otobüse binerek İstanbulkart ile sembolik bir ödeme yaptı.

Kaynak: AA