'Kaşıkçı'nın Öldürme Emrini Qahtani Verdi' İddiası

Reuters üst düzey Türk ve Suudi kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Cemal Kaşıkçı’nın öldürme emrinin Suud El-Qahtani’nin verdiğini ve görüntülü arama yaparak “O köpeğin başını bana getirin” dediğini iddia etti.

Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğunda öldürüldüğünden beri iddiaların arkası kesilmiyor. İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, Türk ve Suudi kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Cemal Kaşıkçı’nın öldürme emrinin Suud El-Qahtani’nin verdiğini iddia etti. Qahtani sosyal medyasını Suudi Arabistan Veliaht Prensi için kullanıyordu. Ülkesindeki yüzlerce üst düzey insanın tutuklanmasına başkanlık etti. Lübnan Başbakanı Saad Hariri’yi tutukladı ve iki istihbarat kaynağına göre gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülme emrini Skype uygulamasından verdi. Reuters ayrıca, Türk istihbarat kaynakları da Qahtani’nin Skype görüşmesinde, “O köpeğin başını bana getirin” dediğini iddia etti.

Cumartesi günü, Suudi Arabistan medyası Kral Salman’ın, Qahtani ve dört yetkilinin 15 kişilik bir suikast takımında oldukları iddiasıyla görevden aldığını açıklamıştı. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın en büyük yardımcısı olan Suud El-Qahtani, Riyad yönetiminin Kaşıkçı’nın ölümüne yönelik uluslararası öfkeyi engellemeye çalıştığı günah keçilerinden birisinin olduğu da düşünülüyor.

“Kralın ve Veliahtın emir kuluyum”

Qahtani geçen yaz sosyal medya sitesi Twitter’da, “Yönlendirme olmadan mı karar verdiğimi düşünüyorsunuz. Ben Kralımın ve Veliaht Prensimin emirlerini yerine getiren bir çalışan ve vasiyim” paylaşımında bulunmuştu.

“Suçu üsleniyor” iddiası

Kraliyet Mahkemesindeki bir kaynağa göre, Kaşıkçı’nın öldürülmesinin Veliaht Prens Selman’a vereceği zararı engellemek için Qahtani’nin suçu üstleneceğini söyledi.

İkinci üst düzey Suudi yetkilisi Qahtani’nin, gözaltına alınması için Kraliyetin yazılı bir emir verdiği iddia etti ancak daha sonrasında Qahtani’nin sosyal medya kullanmaya devam etmişti. Kraliyet Mahkemesindeki kaynak ise Qahtani’nin tutuklandığına inanmadığını söyledi.

Kaynak: İHA